Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager kavatseb öelda, et Google'ile esitatakse varsti ametlik süüdistus, milles väidetakse, et ta on rikkunud kartellidevastaseid reegleid, suunates rivaalide liiklust ümber nii, et see tuleks kasuks tema enda teenustele, teatasid kaks asjaga kursis olevat allikat. Esialgne süüdistus keskendub tooteotsingutele, mille puhul süüdistatakse Google'it selles, et ta kahjustab teisi ostulehekülgi internetis, kuid süüdistust võidakse laiendada ka muudele valdkondadele, teatab Financial Times.

Google kinnitas eesseisvat süüdistuse esitamist teisipäeval töötajatele saadetud sisemises e-kirjas.

Niinimetatud vastuväidete avalduse esitamine Google'ile on avalask ühes põhjapanevatest kartellidevastastest kohtuasjadest internetiajastul. See võib kujuneda sama eepiliseks kui aastakümnepikkune võitlus Microsoftiga, mis läks ettevõttele lõpuks trahvidena maksma kaks miljardit eurot.

Euroopa Komisjoni sammule on eelnenud viis aastat palavikulist uurimist. Eelmisel aastal jõudis Google lähedale asja lahendamisele ilma süüdistuste esitamiseta. Sellele kokkuleppele olid aga kategooriliselt vastu Prantsusmaa ja Saksamaa ministrid ning mõned Euroopa mõjuvõimsamad telekomi- ja meediagrupid.

Financial Timesi teatel alustab Vestager kolmapäeval ka eraldi ametlikku uurimist Google'i nutitelefonide operatsioonisüsteemi Android kohta.

Komisjon uurib, kas Google kehtestab konkurentsivastaseid tingimusi mobiiltelefonide tootjatele, mis annavad eelise tema oma tulutoovatele rakendustele, nagu näiteks YouTube. Google eitab kõiki süüdistusi ja väidab, et Android on avatud platvorm, mida levitatakse vabalt.

Google teatas oma sisekirjas töötajatele, et tarbijatel on vaba valik, millise rakenduse nad alla laevad.

Otsuse süüdistuse esitamise kohta teevad 28 Euroopa Liidu volinikku kolmapäeval.

Euroopa Liidu samm on esimene kord, kui Google'ile ametlikult süüdistus esitatakse. Google'ile antakse kümme nädalat süüdistustele vastamiseks ning tal on võimalus kokku kutsuda istung enese kaitsmiseks.

Lõpuks on Euroopa Komisjonil õigus määrata trahve kuni kümne protsendi ulatuses Google'i ülemaailmsest käibest ning kehtestada kaugeleulatuvaid piiranguid Google'i äripraktikatele.