„Mitte keegi ei saa määrata nafta hinda – see on Allahi teha,“ ütles ta täna intervjuus CNBC-le.

Ministri märkus maandus keset vohavaid spekulatsioone, kui kauaks jääb Saudi Araabia oma otsuse juurde mitte vähendada nafta tootmist. See on otsus, mis viiks nafta hinna taas tõusule. Saudi Araabia kui OPECi 12 liikmesriigist kõige mõjukam, on jätkuvalt seisukohal, et naftatootmise mahud peaksid vaatamata hiljutisele hinnalangusele samaks jääma.

Al-Naimi rõhutas, et „talle ei tee absoluutselt muret“ väljavaade, et Iraani toornafta võib turule tagasi tulla, kui Iraan vabastatakse vastavalt tuumaleppele rahvusvahelistest sanktsioonidest. Iraani nafta viiks hinnad alla, kuna ülepakkumine suureneks veelgi.

Nafta hind kukkus eelmise aasta juunist tasemelt 114 dollarit barreli eest kuue aasta madalaimale selle aasta jaanuaris. Brenti nafta hind kerkis täna 67 dollarini barrelilt, mis on vaid veidi madalam 2015. aasta rekordist. Põhjuseks on see, et rahutused on peatanud toornaftavood Liibüa idaosa Zueitina sadamasse, mis takistab eksporti.

Liibüa naftatoodang on nüüd alla 500 000 barreli päevas, mis on kolmandik enne 2010. aastat toodetust.

Kell 10.45 Greenwichi aja järgi oli Brenti toornafta LCOc1 hind 67.00 dollarit barrelilt. Esmaspäeval saavutas hind 2015. aasta rekordi 67,10 dollarit barrelilt.

Naftaturg on aga äärmiselt hästi varustatud, sest naftat tootvate riikide organisatsiooni (OPEC) tootjad pumpavad välja ligi kaks miljonit barrelit päevas rohkem kui on praegune nõudmine.
OPEC kohtub järgmisel kuul, et arutada tootmispoliitikat, kuid analüütikud ei näe suurt võimalust, et tootmist vähendataks, sest liikmed võitlevad turuosa eest.