Seoses hinnatõusuga tagastati näiteks Saaremaal taarat 2015. aasta veebruaris (556 044 ühikut) üle pooleteise korra rohkem kui 2014. aasta veebruaris (335 785 ühikut), kirjutab Saarte Hääl.

Märtsis taara tagastamise hoog rauges. Nii tagastati selle aasta märtsis taarat 465 126 ühikut, eelmisel aastal samal ajal 435 581 ühikut. Need andmed käivad ühekordse kasutusega pakendite kohta.

Kogu tagastatava taara hulga saamiseks tuleb siintoodud andmetele lisada umbes 20 protsenti.

Eesti Pandipakend OÜ büroo- ja turundusjuht Kerttu-Liina Urke ütles Saarte Häälele, et veebruari ja märtsi andmed ei anna veel kahjuks pilti tagatisraha tõstmise mõjust. Adekvaatsem pilt tagastusprotsendi suurenemisest peaks tekkima poole aasta möödudes.

“Selleks ajaks on olukord stabiliseerunud ja taastunud normaalne müügi/tagastuse rütm, mille pealt järeldusi teha,” selgitas Urke.

Moya OÜ juhatuse liige Tarmo Koreinik ütles, et aprilliks olid tagatisraha tõusu oodanud inimesed kogutud pakendid valdavalt tagastanud. “Täna on veel vara spekuleerida mitme protsendi võrra kogu panditaara tagastus tõuseb, aga kindlasti on tagatisraha tõusul olnud positiivne mõju,” märkis ta.

Koreinik lisas, et varasemate aastate kogemusele toetudes võib öelda, et tagastatava taara hulk kasvab kevade lõpus ja suvel märkimisväärselt just Saaremaal, Pärnus ja Lõuna-Eestis. “Mis on ka põhjuseks, miks me paigaldame Auriga keskusse täiendava taaramasina, et inimesed ei peaks veetma aega pakendiautomaadi järjekorras seistes,” sõnas ta.

Suve lähenemise kerget tõusulainet on näha ka arvudest. Kui näiteks 28. ja 29. märtsil tagastati Moya OÜ Kuressaare automaatidesse 10 251 ja 9828 ühikut taarat, siis 2. ja 3. mail tagastati samadesse automaatidesse 11 095 ja 12 324 ühikut.