Eesti tuntud laenuandja analüüsitud laenutaotluste põhjal on viimase poolaasta kõige levinumate põhjuste seas suurte ostude rahastamine ning remondi- või puhkusereisi eest tasumine.

Suure ostu rahastamine

Statistika järgi on suurte ostude rahastamine kõige sagedasem põhjus, miks laenu võtmist üldse kaalutakse. Sageli ei ole inimestel piisavalt sääste, et mõni eluliselt oluline ost sooritada, olgu selleks näiteks siis pesumasin või külmkapp.

Soovitus: Enne suure ostu tegemist võrdle ja küsi hindu erinevatelt pakkujatelt. Ära osta esimesest ettejuhtuvast kohast, vii ennast põhjalikult kurssi, milline toode sobiks sinu soovide ja vajadustega kõige paremini. Ei ole mõtet osta liiga suurt või väikest pesumasinat. Sobiv pesumasin tähendab, et ka selle kasutamise kulud on mõistlikud, seega tasub valida säästliku energiaklassiga toode.

Remont

Näiteks lõhkenud veetoru või põrandavahetus nõuavad suuremaid väljaminekuid ning kiiret tegutsemist. Viivitamine võib tulevikus tuua kaasa kordades suuremad kulutused tagajärgede likvideerimisel. Samuti mõjutab korteri seisukord oluliselt selle turuväärtust. Õigel ajal remonditud korter on investeering, mille võib müües tagasi saada.

Soovitus: Järjesta remonditööd tähtsuse alusel. Ehk on mõni töö, mida saab veidi edasi lükata ja sellega kulusid hajutada. Sel juhul on aega veidi sääste koguda. Ole ise meistrimees ja lihtsamad tööd tee ise, nii säästad oluliselt raha. Need tööd, mida ise ei oska jäta proffide hooleks, sest hiljem ümber tegemine on jällegi kulukas.

Auto ost või parandus

Auto ülalpidamine on kulukas, kuid nende kuludega on inimesed üldjuhul arvestanud. Kui aga sõiduvahend juhtub katki minema ja vajab remonti, võib auto parandamine minna väga kalliks. Kui aga auto on eluliselt oluline, näiteks tööl käimiseks, ei saa parandamisega oodata.

Soovitus: Lase enne parandustööde algust hinnata tööde maksumus, et auto kätte saamisel ebameeldivaid üllatusi ei oleks. Lisaks tasub auto probleemide tekkides nendele kohe tähelepanu pöörata. Üks väsinud või katkine jupp võib hakata koormama ka teisi osi ja seeläbi põhjustada oluliselt suuremat kahju või olla enesele ja teistele liiklejatele ohtlik.