Huvilendude partneriks Balloon Tallinnale on OÜ Summukas. Summuka kollases kopteris saab uuest nädalast õhupalli kõrvalplatsilt õhku tõusta iga huviline.

Delfi proovis lennu omal nahal järele. Viis minutit kestval lennul kogeb õhkutõusu adrenaliinile lisaks lühikest lendu rannikumere kohal, näeb ilusaid vaateid vanalinna punastele katustele, Tallinna tornidele ning linna lähiümbrusele.

Kõrgusekartjatele tuleb öelda, et kopteris kaob kõrgustaju ning hirmu kui sellist ei jõuagi tekkida. Viieminutine lend tundub kopteris olles kestvuselt palju pikem.

„Enamasti on nii, et kui on viie minuti huvilend ja inimene tahaks ka Pirital ära käia, siis see ei ole probleem. Aga kui tullakse sooviga lennata Keilasse, siis see jääb juba natuke kaugeks,“ märkis helikopteri piloot Tamor Bakhoff.

Lennujuhtimiskeskusega on lennuplaan selliselt sätitud, et huvilendude piirkonnaks on kokku lepitud enam-vähem Tallinna kesklinn ja selle lähiümbrus.

Kuid varasemal kokkuleppimisel on võimalik lennata ka saartele. „See käib vastavalt tellimusele, mis tähendab seda, et võtame kaasa ka vastava päästevarustuse – päästeparv ja -vestid. See lend toimub ka veidi kõrgemalt kui huvilennud linna kohal,“ lisas Bakhoff.

Summukas OÜ juhatuse liige Meeme Luik ütles, et huvi uue nädala teises pooles alustavate lendude kohta on juba praegu väga suur. Ka Delfile tehtud lennu eel tuli paar huvilist uue atraktsiooni kohta küsima, kuid Luik pidi käsi laiutama ja ütlema, et lennud ametlikult veel ei toimu.

Seda siiski kartma ei pea, et helikopter pikalt ette broneeritud oleks. „Kui inimene siia kohale tuleb, on ikka kindel, et ta saab ka lendama,“ lubas Luik, kuid soovitas kindluse mõttes siiski oma tulekust ette teada anda kas telefoni või Facebooki vahendusel.

Lend maksab ühele inimesele 45 eurot, mis on Luige sõnul välja arvestatud selliselt, et see poleks ülemäära kallis. „Sealt tuleb ka lennuaja pikkus viis minutit. Aga ma luban, et see aeg on selline pikkus, millega saab elamuse kätte. Jagub aega nii lendamiseks kui ka pildistamiseks,“ märkis Luik.

Lennuhirmuga klientidega tuleb piloodi sõnul pisut tegeleda – seltskonna survel või enese proovile panekuks pardale roninud inimesel tuleb silma peal hoida.

„Kui inimesel on lennuhirm, siis ta tavaliselt ikka ütleb seda. Kes tuleb kopteri juurde ja on juba näost valge, siis arusaadav – ta ei taha lennata. Kui ta aga istub juba pardale ja on seal kramplik, tuleb minul piloodina järgida tema käitumist õhkutõusu ajal. Kui tekib paanika, vastutan mina selle eest, et kopter ja inimesed oleksid turvalised. Paanika korral tuleb lend pooleli jätta,“ selgitas Bakhoff.

Luik lisas, et kopteris kõrgusekartusega inimestel tegelikult hirmu ei teki. „Pardal on ikkagi natuke teistmoodi. Ma ise kardan ka kõrgust, aga kopteri peal ei tunneta seda absoluutselt. Sõit kulgeb nagu hällis,“ rahustab Luik kõhklejaid.

Kuid teada tasub näiteks ka seda, et neile, kes huvilendudeks mõeldud kopteri jaoks liiga suured on, kehtib ka kaalupiirang. „See on meil 140 kilogrammi. See on n-ö tehasenõue. Korpulentsemad inimesed me kaalume üle, see on ohtuse seisukohalt väga oluline,“ täheldas Bakhoff.

Luik lisab, et paraku on turvalisus see, millest ei saa üle ega ümber. „Ka pole lahendus see, kui seda kaalunõuet ületav inimene ütleb, et ta lendab siis üksi. See ei loe. See kaal kehtib ikkagi ühe istme kohta, sest kopter pöörleb ehk ripub ühe telje otsas,“ märkis Luik

Huvilennud kopteriga Tallinna kohal hakkavad toimuma Balloon Tallinna kõrval asuvalt platsilt.