Euroopa ühisraha kasutava 19 riigi keskmine sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas aasta esimeses kolme kuu kokkuvõttes mulluse viimase kvartaliga võrreldes 0,4% ja aastataguse ajaga võrreldes 1%, selbgub Eurostati täna avaldatud andmetest.

Kasv oli siiski analüütikute keskmistest ootustest kesisem- nad olid lootnud kvartaalseks kasvuks 0,5% ja aastaseks 1,1%. Ootustest väiksema kasvu tõi Euroopa suurima majanduse Saksamaa loodetust nõrgem esitus. Saksamaa SKT kasvas mullu viimase kvartaliga võrreldes 0,3% ja aastataguse ajaga võrreldes 1 protsent.

Ootustele allajäämisele vaatamata ei ole eurotsoonis majanduses sellist kvartaalset kasvu nähtud 2013. aasta teisest kvartalist alates. Kasv oli ka kiirem kui USAs. Aasta baasil kasvas USA majandus küll oluliselt kiiremini: 3 protsenti.

„Ajal, kui USA majandus praktiliselt hangus ja Jaapan võitleb jätkuvalt langusest välja pääsemise nime, on eurotsooni kasv meeldivalt üllatav,“ tõdes Spiro Sovereign Strategy tegevdirektor Nicholas Spiro CNBC-le. „Esimest korda pärast eurotsooni kriisi dramaatilist eskaleerumist 2011. aasta keskel, näitab euroala tähendusrikast kasvu,“ ütles ta, lisades, et eriti oluline on, et euroala neli suuremat majandust näitavad positiivset tulemust. See on väga hea saavutus, arvestades, et alles eelmise aasta lõpus tuli silmitsi seista võimalusega, et ka eurotsoon langeb Jaapaniga sarnasesse deflatsioonispiraali.