Kolm aastat tagasi seadis maksu- ja tolliamet ambitsioonika eesmärgi vähendada salasigarettide osakaalu 2016. aastaks poole võrra, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul võeti lokkav salasuitsuäri erilise tähelepanu alla seetõttu, et võrreldes teiste aktsiisikaupadega, nagu alkohol või kütus, kaotas riik kõige rohkem raha just selle musta äri tõttu. “See summa võis tollal jääda suurusjärku 40-45 miljonit eurot aastas,” sõnas ta eile Jõhvis toimunud seminaril.Vahelejäänutele hakati peale väärteoga kaasnevate trahvide, mis ulatusid maksimaalselt vaid 1200 euroni, määrama impordimakse. Näiteks 10 000 sigaretti sisaldava konfiskeeritud kasti kohta tuli selle omanikul tasuda riigile 1400 eurot.

“Teavitasime ka tööandjaid, kelle alluvad olid tabatud ametisõidukiga üle piiri salakaupa toomast. Nii mõnelegi tähendas see töökoha kaotamist. Tegime teavituskampaaniaid, mille puhul rõhusime nii sellele, et salasuitse ostes toetatakse kuritegevust, kui asjaolule, et kaubitsejad müüvad suitsu ka alaealistele,” rääkis Koidu, kuidas on maksuamet püüdnud mustal turul tegutsejate elu ebamugavamaks teha.

Ta tõi näiteks, et kui poes maksab keskmine sigaretipakk praegu 2,65 eurot, siis salasuitsude hinnatase Ida-Virumaa linnades ulatub kahe euro lähedale.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul pärineb praegu valdav osa Eestis tarbitavatest salasuitsudest Valgevenest.

Refereeritud artikli täisteksti loe Põhjarannikust.