Soomlaste lemmikjook on aga hiljutise kohaliku personaaltreeneri ütluse tõttu tule all. Tomi Kokko hinnangul on töödeldud lehmapiim peamiseks tervisehädade põhjustajaks – selle süüks võib pidada tema sõnul kõhuvalusid, nahaprobleeme, hingamisteede haiguslikke sümptomeid ja diabeeti, aga ka mõningaid vähivorme, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Toitumisteadlased, kes on piima mõju tervisele põhjalikult uurinud, ütlevad aga üksmeelselt, et piimal pole tervistkahjustavaid omadusi.

Ka Soome terviseameti ametlikud soovitused ütlevad, et inimene peaks jooma päevas 5-6 detsiliitrit piima ning sööma kaks kuni kolm lõiku juustu. Soovitustes on lisamärkus, et piim peaks olema rasvavaba või madala rasvasisaldusega. 

Rootsi langetas hiljuti päevast piimajoomise soovitust ning ka paljud soomlased on hakanud viimasel ajal protestima riiklikute soovituste üle.

Personaaltreener Tomi Kokko palub kõigil oma klientidel, kes tema poole pöörduvad, kaks esimest nädalat oma toidust piimatooted eemaldada.

„Valetamata ütlen ma, et 95 protsenti neist ei naase vanade harjumuste juurde ega võta piima oma menüüsse tagasi,“ ütleb ta.

Kokko lisab, et oli vanasti ise vägagi suur piimajooja – kuni kaks liitrit päevas võis ta üksi ära juua. Nüüd, ilma piimata, tunneb ta aga rohkem energiat ning on palju harvemini haige.

Kokko hinnangul annab see märku sellest, et inimkeha ei ole täielikult suuteline teise imetaja piima töötlema. Seetõttu on tema väitel piima süüks mitmed seedimisega seotud probleemid, põletikulised protsessid, hingamisprobleemid ja paljud teised haigused.