Rahandusminister Sven Sester esines eile Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) aastakoosoleku Balti riike tutvustaval sessioonil ülevaatega Eesti majandusolukorrast ja investeerimisvõimalustest ning kohtus EBRD presidendiga.

„Eesti ja euroala majandus kasvavad, kuid Ukraina kriisi tõttu keeruline geopoliitiline olukord pärsib investeerimisjulgust kogu regioonis,“ ütles Sester. „EBRD investeeringud parandavad kindlustunnet, seega ootame nende jätkumist ja panga strateegia uuenemist Eestis.“

Kohtumisel EBRD presidendi Sir Suma Chakrabartiga kinnitas minister, et muutunud majandusolukorras peaks koostöö pangaga olema tihedam. EBRD valmistab kolmele Balti riigile ette uut strateegiat, mille alusel hakatakse järgmise kolme aasta jooksul projekte välja valima.

Sester kohtus ka Gruusia aserahandusministriga, kellega räägiti maksusüsteemist ning Gruusia parlamendi esindajatega, et arutada Eesti ja Gruusia koostööd.

EBRD aktsionärid kinnitasid Thbilisis panga üldised arengusuunad ja eelmise aasta tegevuse tulemused, kinnitades jätkuvat suurt toetust Ukrainale. EBRD 2014. aastal erinevatesse projektidesse 8,9 miljardit eurot, mis on võrreldes 2013. aastaga 400 miljonit rohkem. Pank enam kui kahekordistas oma investeeringud Ukrainas ja tegutses aktiivselt nii Kesk-Aasias kui ka Musta mere ja Vahemere regioonides. Panga portfellist moodustas varem olulise osa tegevus Venemaal, kuid seal on uute projektide avamine praegu külmutatud.

Eestit esindasid aastakoosolekul lisaks ministrile ka rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali, ELi ja rahvusvahelise koostöö osakonna nõunik Triin Ruus, Finance Estonia nõukogu liige Peeter Saks ja EASi nõukogu esimees Hanno Tomberg.