Terve eilse päeva jooksul esines kaardimaksehäireid ning ka täna alates kella seitsmest hommikul võis mitmel pool kaardiga maksmisel hätta jääda.

Nets Estonia juhataja Raivo Tinn märkis, et maksta siiski mõned kliendid saavad. "Maksta saab krediitkaardiga, millele on offline-limiit ning maksta saab Swedbanki kaardiga Swedbanki terminalis."

Nets Estonia AS, mille vahendusel toimuvad üle 60 protsendi Eesti kõigist pangaterminali kaardimaksetest, märkis, et probleemid süsteemis on seni veel tuvastamata.

„See, et täna hommikul need jätkusid, oli halb üllatus. Praeguseks hetkeks oleme suutnud probleemidele küll piiri panna, kuid tegeleme edasi sellega, et tõrked ka homme ei jätkuks,“ märkis Nets Estonia AS juht Raivo Tinn.

Miks süsteem tõrgub, võib hetkel vaid spekuleerida ning sedagi on keeruline teha. „Teada on vaid see, mis juhtus. Ükski süsteem ei ole täiuslik ja millal täpselt vead tekivad, ei oska ju keegi ette hinnata. Meie viga puudutas andmebaase, millesarnast probleemi pole meil aastaid esinenud. On olnud sideteemasid, riistvara katkiminekuid, aga andmebaasidega seoses pole tõrkeid esinenud,“ ütles Tinn.

Seda, et tegemist võinuks olla küberrünnakuga, Tinn jätkuvalt välistab.

„Mida me nägime, oli see, et süsteemi koormus läks arusaamatutel põhjustel üles ning pärast seda hakkasid kaardipäringud jääma vastusteta, mille peale genereeris süsteem tühistusteateid, mis omakorda koormab süsteemi. Tekkis n-ö lumepalli efekt. Tõrked lahendati selliselt, et andmebaasid korrastati ja käivitati uuesti,“ lisas Tinn.

Et probleemid võiksid ka homme jätkuda, Tinn välistada ei saa. „Siiski ei tahaks sarnases situatsioonis homme tööle tulla. Püüame täna sellele lõpliku lahenduse saada. Erinevad firmad on selleks ka abi pakkunud,“ märkis Tinn.

Delfi kirjutas eile, et Eestit tabas ulatuslik kaardimaksete tõrge, mis kestis tunde ning halvas kõik süsteemid. Seetõttu pidi Nets Estonia need uuesti käivitama, mis tähendas taaskäivitamise hetkel seda, et mitte keegi terves Eestis ei saanud kaardiga makse eest tasuda.

Nets Estonia juhataja Raivo Tinn ütles siis, et viimati tuli sellise ulatusliku häirega tegeleda neli või viis aastat tagasi.

Totaalne siiski tõrge polnud. „Seda, et kaardimaksed üldse poleks toiminud, kordagi süsteemitõrke tõttu ei olnud. Nii oli see vaid ajahetkel, mil me süsteemi ise maha võtsime. Seda tegime me aga teadlikult, et probleemist jagu saada,“ selgitas Tinn.

Nets Estonia AS teatas oma eile kell 12 saadetud pressiteates, et kella 11 seisuga on süsteemi üldine töö taastatud. Delfi töötaja mitmel korral proovitud kaardimakse ei läinud aga läbi ka kell 12.20.