Briti pangaliidu poolt läbiviidud uuring näitas, et peaaegu 2,3 miljonit inimest vanuses 70-100 aastat kasutavad Inglismaal internetipangandust.

Inglismaal on üle 60-aastastest ligi pool miljonit klienti alla laadinud pangarakenduse oma nutitelefoni või tahvelarvutisse. Inglismaa vanim mobiilipanga kasutaja on 108-aastane.

Eestis on need numbrid hoopis teisest puust.

95-aastane kasutaja

Aprillis oli Swedbanki uuringu põhjal mobiilipanga kõige suurem kasutajate rühm 25-35 aastased (38%), 60-75-aastastest kasutas mobiilipanka vaid 2%. Samas - see, et vanim kasutaja on 95-aastane on siiski märgilise tähendusega.

Swedbanki elektrooniliste kanalite juhi Arno Pae sõnul on mobiilipanganduse kasutamine otseselt seotud nutitelefonide arvuga.

„Nutitelefoni ostjad avastavad kiiresti selle seadme mugavad võlud ning võtavad need omaks - olgu selleks kiire info otsimine, e-mailide lugemine käigu pealt või töötamine arvutist sõltumata," sõnas Pae, kelle hinnangul pole vanem generatsioon nutitelefone veel nii kiirelt omaks võtnud.

Seevastu Inglismaal tehtud uuring näitas, et vanem generatsioon mitte üksnes ei katseta aeg-ajalt mobiilipanga võlusid, vaid kasutavad uut tehnoloogiat pea sama sageli või pisut vähem kui nendest nooremad kliendid.

Näiteks ühes tuntuimas UK pangas Barclays logivad üle 80-aastased mobiilipanka 0,46 korda nädalas, samal ajal kui 35-49 aastased teevad seda 0,47 korda nädalas.

„Ilmselt hakkame ka meie Eestis samas suunas liikuma. Usun, et mobiilipanga kasutamine muutub ka vanema generatsiooni seas üha populaarsemaks. See on ju iseenesest väga mugav," sõnas Pae. „Inimestele meeldib, et nad saavad maksta arveid ja kontrollida kontoseisu jooksult."

Noorte seas populaarne

Eestis kasvab mobiilipanga kasutajate seas jõudsalt noorte segment, kes vajab maksete tegemiseks kiireid mobiilseid lahendusi. Igas kuus tehakse mobiilipanga kaudu 217 000 makset, mida on üle seitsme korra enam kui makseid kontorites.

Viimase poole aasta andmete põhjal logitakse Eestis mobiilipanka sisse keskmiselt 2,6 korda kuus. Läti kasutajad logivad mobiilipanka 1,7 ning Leedu kasutajad 1,9 korda kuus.