Sipilä sõnul on Soome uue valitsuse programmi punane lõng tööhõive parandamine, fiskaalse jätkusuutlikkuse saavutamine ja riigivõla kasvu kahanemisele pööramine, vahendab Iltalehti.

„Me lähtume sellest, et võlgu elamine tuleb 2021. aastaks lõpetada,“ ütles Sipilä.

Sipilä kaitses juba eelnevalt end nende kriitikute vastu, kelle arvates oleks laenamine ränkadest kärbetest parem viis riigi majanduse tasakaalustamiseks.

„Kui majanduse elavdamine laenu abil aitaks, peaks Soome majandus praegu olema suurepärases seisus,“ ütles Sipilä, mille peale käis saalist läbi kohin.

See ei jäänud ainsaks Sipilä kõne esile kutsutud reaktsiooniks. Kohinat ja halvakspanevaid hüüdeid oli kuulda mitmeid kordi.

„Me tunnistame, et säästud teevad haiget mitmele elanikkonnagrupile. Me üritame teha neid nii õiglaselt kui võimalik,“ lubas Sipilä ja saalis kõlasid taas vastulaused.

Sipilä möönis, et tööl käivaid inimesi puudutavad kärped vähem.

Sipilä võttis valitsusprogrammi eesmärgid Eduskunta jaoks kokku viieks punktiks: tööhõive ja konkurentsivõime tugevdamine, oskuste ja väljaõppe reform, heaolu ja tervishoiu edendamine, biomajandusele ja puhastele tehnoloogiatele hooandmine ning toimimisviiside uuendamine digitaliseerumise ärakasutamise, katsetuste ja normide tühistamise kaudu.