Stralem & Co. nõustaja ütles oma New Yorgi korteris intervjuud andes, kus teda ümbritsevad Hollandi meistrite maalid, et kaaluge investeerimise tootlust. Kuigi tänapäeval paljud investorid naudivad kiiret kasumit, on tema sõnul parim oodata vähemalt kolm aastat, enne kui hinnata oma portfelli. Ärge kartke oma investeerimisidee ringi vaatamist. Kui analüüs räägib portfellis muutuste tegemise kasuks, võtke julgus ja tehke see ära.

„Mida kauem olete selles äris, seda pessimistlikumaks muutute,“ ütles Bergman, kes arvab, et praegu on aktsiad liiga kallid. „Ma suudan jääda positiiviseks aktsiate suhtes, kui ma kujutan ette, kus olid aktsiad 40 aasta eest.“

Tema sõnul on Wall Streeti töökultuur muutnud.

„Äri ajamine on muutunud,“ ütles ta. „Nüüd on rohkem konkurentsi ja rohkem selga löödud nugasid.“

Oma kodukontoris, kus ta on elanud üle 60 aasta, võib ta pakkuda kundedele pitsikese viina või viskit, istudes Euroopas enne II maailmasõda meisterdatud mööblil.

Ta unistus oli peaaegu täitumas juba teismelisena. Ta kirjutas tol ajal, et soovib astuda isa jälgedes, kes oli privaatpankur, asudes tööle Berliini börsil. Ta oleks olnud esimene naine, kes sellel koha saanuks. Need unistused ei täitunud, kui natsid jahtisid tema perekonda Saksamaal ja Hollandis. 1942. aastal USAsse jõudes alustas ta pangas tööd sekretärina. 15 aastat hiljem läks ta tööle Hallgarten & Co.’s, kes oli New Yorgi börsi liige.

„Wall Streetil ei olnud naised kuigi populaarsed,“ lausus ta.

Stralem haldab ligi kahe miljardi dollari eest klientide varasid. Nende strateegia fokuseerub tõusvate ja langevate aktsiate leidmisele.

Kontoris käimise lõpetas ta detsembris. Augustis saab ta 100aastaseks. Oma pikaealisuse kohta ütles ta, et see ei põhine mingil eridieedil, vaid headel geenidel. Füüsiliselt hoidis ta end vormis käies kuni 80aastaseks saamiseni hobustega ratsutamas. Bergman suhtleb igapäevaselt kolleegidega ja kundedega igal nädalal.
„Ta on näinud mitut äritsüklit, tõuse ja langusi, majandussurutisi ja depressioone,“ ütles arst George Falk. „Tal on päris hea tunnetus, mis toimub. Ta teab, millised on minu vajadused, on võtnud minu huvid oma südameasjaks ja ei ole põhiliselt keskendunud sellele, et toota mulle palju raha. Ma usaldan teda.“

75aastase Falki varandus on 100% investeeritud USA valitsuse võlakirjadesse.
Bergmani perekonna sõjajärgne kogemus abistab teda ka praegu. New Yorki tulles kulus Bergmanil terve aastakümme, enne kui nad suutsid taastada perekonna varanduse, mis oli külmutatud USA ja Hollandi võimude poolt.

Tänase päeva investoritele on hea, et suuri aktsiaplokke saab müüa väga kiiresti, ütles ta. Aastaid tagasi kulunuks Stralemil nädalaid, et müüa suur aktsiakongus. Nüüd võtab see tunde või mõne päeva. Samas on kiirus ka väga ebasoodne, kuna kauplema hakkavad inimesed, kes ei tohiks seda teha.

Stralemi kauplemisjuht, kes on firmas töötanud ligi 20 aastat, ütles, et Bergmani ettevaatlikus on viinud lojaalsete kundedeni. Ta ei ole kaotanud mitte ühtegi kliendikontot. Mõned on küll suletud klientide surma järel.

„Selles äris peate te saavutama oma klientide usalduse,“ ütles Bergman. „Teil ei ole kunded vaid kolmeks nädalaks, teil on need vähemalt kolm aastat.“

Klientidele meeldib, et tal on omal varandus. Bergmanile meenub üks investeerimisvõimalus, mille ta lasi minna – Apple.

„Ma magasin Apple’i maha – täielikult,“ ütles ta. „Apple oli minu jaoks liiast.“

See viib tema järgmise mõtteterani – tehke oma otsused ise.

„Mulle meeldib alati teha seda, mida ma tahan teha – siis on see minu süü,“ ütles ta. „Ma ei saa süüdistada mitte kedagi teist.“