Naftakompaniide kasumid kukkusid esimeses kvartalis 50%. Tööstusharu suurimad uued projektid on külmutatud.

Sel nädalal kohtuvad Viinis OPECi maade naftaministrid, kuid keegi ei oota kohtumisest midagi head. Reedel aset leidvalt istungilt oodatakse, et kõik jääb samaks, nagu lepiti kokku novembris – nafta toodang jäetakse samale tasemele.

Mõned kütusekompaniide juhid näevad karmi tuleviku, kus sajad USA kildanafta kompaniid on pööranud pea peale OPECi rolli. OPEC vähendas vanadel headel aegadel tootmist, kui nafta turg sai naftast üleküllastatud ja suurendas pakkumist, kui nõudlus kasvas. Selle olukorra on kildanafta tootjad „ära solkinud“.

„Ma ei usu, et me väärime nii suurt kõikumist,“ ütles Royal Dutch Shelli juhatuse liige Ben van Beurden. „Kõigi jaoks, sealhulgas tarbijatele, oleksid paremad stabiilsed ja prognoositavad hinnad.“

Tema sõnul tegi OPEC hinnastabiilsuse osas kunagi palju ära.

Sel nädalal kutsus OPEC paljud maailma suuremate naftakompaniide juhid konverentsile, kus on palju teemasid, millest rääkida. Seal peaksid esinema Exxon Mobili, Chevroni, Royal Dutch Shelli, Eni, Totali ja BP juhid, nagu ka OPECI mitmete suurte tootjamaade naftaministrid.