"EML arvates ei ole mõtet maksuseadusi sellisel kujul menetleda. Kui koalitsioonilepingus on kõik "õiged" lahendused kokku lepitud ja on juba ette teata, et teistsuguste arvamustega ei arvestada, siis pole mõtet kulutada inimeste aega ja närve mingite kaasamiste ja kooskõlastuste peale. EML teeb ettepaneku, et edaspidi võiks hoopis koalitsioonilepingut menetleda nii nagu seaduseelnõusid tuleb menetleda - lepingu projekt pannakse avalikule arutamisele, saadetakse ministeeriumidele kooskõlastamiseks ja huvigruppidele arvamuse avaldamiseks. Kui leping on valmis, siis algatab riigikogu ise vajalikud seadusemuudatused," seisab EMLi juhatuse liikme Lasse Lehise allkirja kandvas kirjas.

EML teeb muuhulgas ka ettepaneku muuta põhiseadust ja tuua riigikogu valimised kuu aega ettepoole. "Siis on aega enne jaanipäeva nii koalitsioonileping läbi rääkida kui seadusemuudatused riigikogus ära menetleda," põhjendab Lehis.

EML kritiseerib ka koalitsiooni plaani aktsiisimäärasid viieks aastaks ette seadusesse kirjutada.
"Praktika näitab, et ükski valitsus pole suutnud nendest graafikutest kinni pidada ja hakkab juba vastu võetud seadusi muutma. Pealegi oleks valijate suhtes ausam, kui neile igal kevadel uuesti meelde tuletada, kustkohast valitsus võtab selle raha, millest ta meid kõiki lubas õnnelikuks teha," märgib Lehis.

Riigikogu alustab täna "Sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seadus 41 SE" esimest lugemist. EMLi kirjas on ettepanekud ja arvamused ka selle eelnõu kohta.

Eesti Maksumaksjate Liidu kirja saab täismahus lugeda siit: