Eestiga seotud isikutest on suurimat summat HSBC pangas hoiustanud reklaamiärimees, Rootsis üles kasvanud eestlane Peter Harry Kandimaa, kellel oli HSBC Šveitsi pangakontol 4,1 miljonit dollarit, kirjutab Balti Uuriva Ajakirjanduse Keskus.

Kandimaa ise vaidleb küll sellele vastu. „Ma oleksin väga õnnelik, kui mul oleks kunagi sellist raha olnud,“ tõdeb ta. Kandimaa lisab, et tal olid aastatel 2006-2007 vaid Rootsi kroonid ning aktsiad ja seda mitte rohkem kui 6 miljoni Rootsi krooni väärtuses. Kõnealuste aastate 2006-2007 vahetuskurssi arvestades tegi see eurodes 639 489 eurot.

Kandimaa kinnitusel ei ole tal midagi varjata ning HSBC konto on vaid üks tema välismaa arvetest. Lisaks on tal arved ka Monacos ja Luksemburgis. „Rootsi valitsus teab täpselt, kus mu raha on,“ kinnitas ta. Seejuures ei varja Kandimaa tõsiasja, et HSBC arve abil oli tal võimalik Rootsi tulumaksu vältida.

Pärast kahe eduka reklaamifirma ülesehitamist Rootsis, millest üks on rahvusvaheliselt tuntud Rönnberg & Co, hakkasid Kandimaad vaevama südameprobleemid ning arst soovitas tal koormust maha võtta. Arsti nõuannet järgides kolis ta Monacosse, kus elas umbes 10 aastat. 2000.aastate alguses pöördus ta tagasi Rootsi.

Teine tuntud Eestiga seotud ärimees on britt Francis Anthony Howard, kes tegutses Eesti kinnisvara- ja mööblitööstuses. Tema HSBC kontol oli 315 820 dollarit. Nüüd elab Howard Hispaanias. HSBC kontosid puudutavatele küsimustele ta ei vastanud.

Eestiga on seotud ka Taani ärimees Peter Romanoff Larens, kelle HSBC kontol oli 689 591 dollarit. 2000. aastate alguses oli tema Eurodek Eesti suurim naftatransiidifirma. Praeguseks on suurem osa tema firmadest maha müüdud, ühendatud ning nende osalused viidud Küprosele ja Hollandisse.

Eestimaalaste jaoks HSBC andmete lekkega seotud tuntuim nimi on 2013. aastal vähki surnud endine tippjalgrattur ning ärimees Oleg Ljadov. Tema kohta ei ole küll konkreetseid dokumente ja pangaarve summasid, kuid ta nimi jookseb materjalidest ja tabelitest läbi.

HSBC panga andmete lekkimine, mida tuntakse Swissleaksi nime all, on ajaloo üks suuremaid pangaskandaale. Nimelt edastas panga endine töötaja Hervé Falciani 2006. aastal Prantsusmaa ametivõimudele salajaste pangakontode andmeid.

Eestiga seotud isikute kontodel oli pangas siis 10,7 miljonit dollarit.

Eesti Maksu- ja Tolliamet kinnitas, et sai Prantsusmaa maksuametilt HSBC kontodega seotud informatsiooni, kuid keeldus maksuteemade konfidentsiaalsusele viidates kõikidest kommentaaridest.