Venemaa teatas eile, et keelab riiki importida lisaks eelnevalt keelustatud värskele kalale ka kalatooteid nagu konserve. Kui muidu oleks saanud Eesti ja Läti kalatoodete ettevõtted ikkagi re-eksportida oma kaupa läbi Valgevene, siis nüüd tõmbas Valgevene sellele plaanile kriipsu peale.

Tegelikult oleks õigem öelda, et tõmbas sildi peale, sest just siltidega "Mitte viia kaupa Valgevene territooriumilt Venemaale" märgistatakse edaspidi eestlaste ja lätlaste kalatooted. 2014. aastal eksporditi Eestist Venemaale kalast valmistoite (vürstikilu, konservid, surimitooted) kokku 14 miljoni euro väärtuses, millest kalakonservid moodustasid 2,7 miljonit eurot. 2015. aasta esimese viie kuuga eksporditi Venemaale valmistoite 3,8 miljoni euro väärtuses.

Vene inspektorid käisid 17. - 23. aprillini neljas Eesti ettevõttes:

OÜ VRHL Mõntu külmhoone

AS Maseko Konservitehas nr 2

AS Gramus

OÜ Vitarsis

4. juunil edastas Vene Föderatsiooni fütosanitaarjärelevalveamet (Rosselhoznadzor) veterinaar- ja toiduametile Eesti kalatöötlemisettevõtete kontrolli raporti ja otsuse, mille kohaselt keelatakse Eesti kalakonservide sissevedu Venemaale. Eesti veterinaarameti hinnangul on tegu otsitud põhjusega.