Rootsi finantsinspektsioon püüab rahustada kinnisvara- ja eluasemelaenu turgu, nõudes laenude amortiseerimist ehk laenusumma vähendamist regulaarsete põhiosa tagasimaksete läbi.

Rootsis antakse välja suur osa eluasemelaene, kus laenutingimuste kohaselt ei pea kliendid tegema regulaarselt laenu põhiosa tagasimakseid. Makstakse vaid laenuintressi. Seetõttu aga kodumajapidamiste laenukoormus tervikuna oluliselt ei vähene.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna ökonomist Mari Tamm ütles 27. mail toimunud avalikul loengul Rootsi pankade teemal vastusena küsimustele, millal siis Rootsis makstakse eluasemelaenud tagasi, et võib-olla laenuperioodi lõpus.

Kuna tihti põhiosa laenudel ei tasuta ja pangale makstakse vaid intressi ja laenuperioodi lõppedes laen tasutakse, vara müüakse või võetakse uus laen, siis võib seda intressitasumist mõnes mõttes võrrelda justkui üüri maksmisega.

Rootsi riiklik hüpoteekpank SBAB karmistab laenutingimusi, kartes, et ülekuumenenud kinnisvaraturg võib mullistuda.

Pank, mis annab 7% kõigist Rootsi eluasemelaenudest, plaanib piirata, kui palju saavad kodumajapidamised võtta laenu suhtena sissetulekutesse, vahendab Bloomberg SBAB juhatuse esimeest Klas Danielssoni. Tema sõnul jääb laenu suurus  viie kuni seitsme aastasissetuleku vahemikku. Kaalutakse ka teisi meetmeid.

Küll aga ei nõustunud pank Rootsi finantsinspektsiooni ühe nõudega. Nimelt ei taheta nõuda, et kliendid peaksid tegema regulaarselt laenu põhisumma tagasimakseid. Kuigi Rootsi finantsinspektsioon sai kõrvakiilu, kui Rootsi kohus otsustas, et puudub õiguslik alus  regulaarselt eluasemelaenude tagasimakseid nõuda, on seaduseloojad valmis pakkuma seadusandlust, mis jõustaks laenude amortiseerimise nõude.

Sund kodumajapidamisi laene tagasi maksma, nagu pakkus välja finantsinspektsioon, on paindumatu ja piirab eluasemeturul pakkumist, ütles pangajuht.

„Ja see on suur probleem,“ ütles Danielsson. „Meil on vaja suuremat eluasemete pakkumist, rohkem ehitust ja paremaid olusid.“

Teised pangad toetavad aga regulaatori pakutut. Rootsi suurim eluasemelaenude andja Swedbank teatas 28. aprillil, et plaani tagasi võtmine on kahetsusväärne.

„Pank soovitab jätkuvalt meie klientidel maksta eluasemelaenu tagasi kuni 50 protsendini eluaseme väärtusest,“ teatas Swedbank.

SBABi kommentaarid tähendavad Rootsi kinnisvaraturul juba aastaid kestnud debatis uut ringi. Viimastel aastatel on kinnisvara hinnad tõusnud, kuna eluasemetest on puudus. Ka rekordmadalad intressimäärad on toetanud kinnisvarahindade tõusu. Danielssoni sõnul on varade hinnad nüüd tasemel, kus nad kujutavad endast juba riski.

„Võlakirjade, aktsiate ja kinnisvara hinnad on palju aastaid tõusnud oluliselt ja ma ei usu, et see on jätkusuutlik,“ ütles Danielsson.

Küsimusele, kas arengud võivad viia mullistumiseni, vastas ta, et ilmselt ollakse sinna tõesti teel ja selline risk on täiesti olemas.

Regulaator teatas täna, et eluasemete hindade suhe sissetulekutesse ületab nüüd pikaajalist trendi 25 protsendiga. Vaid aasta eest oldi trendist üle vaid 15 protsendiga. Eluasemete hindade languse risk on kuue kuuga mõnevõrra kasvanud, teatas regulaator.