„Kui Soome majandus ei hakka kasvama ja ülejäänud Euroopa majandus kasvab, siis hakkab Euroopa Keskpank intressi tõstma,“ ütles POP pangaliidu asepresident Timo Hulkko. „Soome olukord muutub siis veel hullemaks.“

Kui Soome majandusareng jääb väga aeglaseks ja ülejäänud Euroopa kasvab kiiresti, siis tõusvad intressid võivad viia Soome majanduse väga nõrga arengustsenaariumini.

Soomet tabaks niinimetatud assümmeetriline šokk, mille eest on eksperdid hoiatanud Soomet veel enne euroalaga liitumist. See tähendab, et euroala maade majandused on erinevas tsüklifaasis, kuid intresstase ja valuutakurss on kõigile sama.

POP pank prognoosib sarnaselt teiste analüütikutega, et intress jääb praegusele madalale tasemele veel vähemalt kaheks aastaks. 12kuu Euribor on vähem kui 0,2% ja lühemate tähtaegade Euribor on sisuliselt nullis. Kuid mõne aasta pärast võib kõrgemate intressitasemete oht muutuda reaalseks.

„Tänu madalale intressile on eluasemete hinnad langenud väga vähe,“ ütles Hulkko. Ka kodumajapidamised ja ettevõtted on tänu laenudele üle elanud rasked aastad, kuna intressitase on olnud nõnda madal.

POP grupi prognoosi kohaselt jääb Soome majandus kogu selleks aastaks langusesse, langedes aastaga 0,1%. Järgmisel aastal tuleb ehk 0,8% majanduskasv.

Tema sõnul on ettevõtted liigselt säätnud ning liiga vähe investeerinud ja ei ole loonud uusi konkurentsivõimelisi tooteid.