"Meil on hea meel, et lõpuks on ligi 11 kuud kestnud riigihanke vaidlused erinevates kohtuastmetes läbi ja lõpuks saab ehitaja Eventus Ehitus alustada Rannastaadioni ehitustöödega,“ ütles Pärnu linnapea Romek Kosenkranius Ärilehele.

Staadionist on Pärnus aastaid unistatud ja Pärnu linn on valmis panustama koos riigiga kokku üle 6,5 miljoni euro linna esindusstaadioni rajamiseks.

„Olemasolev staadion on oma elu ära elanud, räämas, hooned lagunenud ja mul on hea meel, et lõpuks oleme surnud punktist üle saanud. Usun, et järgmise aasta suvel saame avada Pärnu rannas meie linna esindusstaadioni," ütles Kosenkranius.

Ärileht kirjutas eelmise aasta detsembris, et Pärnu linnavalitsus korraldas suve hakul riigihanke Rannastaadioni uue tribüünihoone ehitamiseks ja staadioni renoveerimiseks. Hanke tingimuse koostamisel lipsas aga läbi üks näpuviga, mille tagajärjeks oli üsnagi kummaline vaidlustuste jada.

"Hanke esimeses etapis seadsid vaidlustajad ehk ühispakkujad YIT Ehitus AS ja Lemminkäinen Eesti AS kahtluse alla Eventuse kvalifitseerimise tulenevalt staadioni ehitustööde kogemuse puudumisest. Hankija oli seisukohal, et kogemus on olemas,“ selgitas Pärnu abilinnapea Meelis Kukk.

Nõude tõlgendamise küsimus

Läks lahti vaidlus selle üle, kuidas tõlgendada nõuet: „Pakkuja peab olema ehitanud või renoveerinud vähemalt ühe jooksuradadega ja keskse jalgpalliväljakuga staadioni“. Küsimus oli selles, kas pakkuja peab olema ehitanud terve staadioni, olulise osa sellest või piisab ka väiksest osast. Hanketingimustes polnud seda täpsustatud.

Pärnu toonane linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi tunnistas eelmise aasta detsembris, et tema eelistus Eventus ei olnud. Eelmisel suvel toimunud hääletus lõppes tulemusega 1:3 – poolt olid abilinnapead Romek Kosenkranius, Jane Mets ja Meelis Kukk. „Demokraatia võitis,“ nentis Kivimägi, mööndes, et ehk oleks ta pidanud oma otsust jõulisemalt peale suruma.

Tallinna ringkonnakohus tegi 2014. aasta 3. detsembril otsuse rahuldada YITi ja Lemminkäineni kaebus. Kuigi Eventus otsust ei vaidlustanud ja Pärnu linnavalitsus otsustas, et riigikohtusse nad vaidlema ei lähe, polnud aga endiselt selgust, kes on hanke võitja.

„Piltlikult öeldes vaieldi kohtus vaid selle üle, kas hanketingimustele vastamiseks piisab, kui pakkuja on viinud staadionile viis kärutäit mulda,” selgitas siis Kivimägi.

Kuigi kohtus jäi õigus YIT-le ja Lemminakäinenile, ei tähendanud see, et Eventus on mängust väljas.

„Vaidlustusmenetluses ei ole võimalik kontrollida Eventus Ehitus OÜ vastavust (...) kehtestatud kvalifitseerimistingimustele, sest pakkuja kvalifikatsiooni kontrollimine on riigihangete seaduse kohaselt hankija kohustus,” sedastas ringkonnakohus.

Ehk siis – otsuse, kes on hanke võitja, peab tegema linnavalitsus. Otsus tehti ära vahetult enne jõule ja võitjaks kuulutati Eventus Ehitus – linn pidas nende kogemust tulenevalt vaidlustuskomisjoni esimesest otsusest piisavaks.

Ühispakkujad AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS polnud linnavalitsuse otsusega taas rahul ja lahti läks uus vaidlustuste ring, millest lõpuks tuli ehituslepinguga välja Eventus Ehitus.

Kosenkranius võrdleb nüüd ehitushanke järel puhkenud kohtulahinguid teatejooksuga, mille spordiklubi Altius tüdrukud enne ehituslepingu allkirjastamist vanal staadionil korraldasid.

Kohtutee:

• Ühispakkujad YIT Ehitus AS ja Lemminkäinen Eesti AS vaidlustasid 25.07 2014 Pärnu Linnavalitsuse hankekomisjoni otsuse, millega tunnistati Pärnu Rannastaadioni renoveerimisel edukaks pakkujaks Eventus Ehitus OÜ.

• Vaidlustuskomisjoni (VAKO) 19.08.2014 otsusega rahuldati ühispakkujate AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS vaidlustus ja tunnistati kehtetuks Pärnu Linnavalitsuse otsused Eventus Ehitus OÜ kvalifitseerimise ning pakkumuse vastavaks ja edukaks tunnistamise kohta.

• Pärnu Linnavalitsuse hankekomisjon ei jaganud riigihangete vaidlustuskomisjoni seisukohta ja kasutas õigust otsuse vaidlustamiseks halduskohtus. 28.08.2014 esitas Pärnu Linnavalitsus kohtule kaebuse VAKO 19.08.2014 vaidlustuses tehtud otsuse tühistamiseks.

• Tallinna Halduskohtu 03.10.2014 otsusega Pärnu Linnavalitsuse kaebus rahuldati.

• Halduskohus tühistas vaidlustuskomisjoni 19.08.2014 otsuse.

• AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen AS esitasid ringkonnakohtule apellatsioonkaebuse, milles taotlesid Halduskohtu otsuse tühistamist.

• Tallinna Ringkonnakohus oma 03.12.2014 otsusega rahuldas AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS apellatsioonkaebuse ning tühistas Tallinna Halduskohtu 03.10.2014 otsuse.

• 22.12.2014 kuulutas Pärnu Linnavalitsus Rannastaadioni ehitushanke võitjaks taas Eventus Ehituse pakkumuse maksumusega 5,6 miljonit eurot. Ühispakkujad AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS esitasid VAKO-le vaidlustuse Pärnu Linnavalitsuse 22.12.2014 korralduse nr 640 kehtetuks tunnistamiseks.

• VAKO jättis 29.01.2015 otsusega vaidlustuse rahuldamata.

• Ühispakkujad AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS esitasid Tallinna Halduskohtule kaebuse ning taotlesid VAKO 29.01.2015 otsuse ja Pärnu Linnavalitsuse 22.12.2014 korralduse nr 640 tühistamist.

• Pärnu Linnavalitsus ja Eventus Ehitus OÜ palusid jätta kaebus rahuldamata.

• Tallinna Halduskohus jättis 24.03.2015 otsusega kaebuse rahuldamata.

• AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS paluvad apellatsioonkaebuses Tallinna Halduskohtu 24.03.2015 otsus tühistada ning teha asjas uus otsus, millega kaebus rahuldada.

• Pärnu Linnavalitsus ja Eventus Ehitus OÜ paluvad jätta apellatsioonkaebus rahuldamata.

• Ringkonnakohus leiab, et apellatsioonkaebus tuleb jätta rahuldamata.

Tulemus:

• Lõpuks jätsid YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS ringkonnakohtu otsuse riigikohtus vaidlustamata.

• 02.06.2015 toimus ehituslepingu sõlmimine OÜ Eventus Ehitusega.