Tsipras kuulutas varem oma liitlastele parlamendis, et Euroopa Liit ja rahvusvaheline valuutafond (IMF) nõuavad pensionikärpeid ja maksude tõstmist, et „alandada mitte ainult Kreeka valitsust, vaid kogu rahvast“, vahendab Reuters.

Tsiprase sõnul oli ettepanekute hulgas kümneprotsendine käibemaksu tõus elektrile. Teised ministrid on kritiseerinud ettepanekuid tõsta käibemaksu ravimitele.

60-aastane Juncker süüdistas pressikonverentsil Brüsselis 40-aastast Tsiprast valijate eksitamises.

„Ma ei hooli Kreeka valitsusest,“ teatas Juncker. „Ma hoolin Kreeka rahvast, peamiselt vaeseimast osast. Ma ei ole selle poolt, ja peaminister teab seda, ... et tõsta ravimite ja elektri käibemaksu. See oleks suur viga. Debatt Kreekas ja väljaspool Kreekat oleks palju lihtsam, kui Kreeka valitsus räägiks täpselt, mida komisjon ... tegelikult välja pakub. Ma süüdistan kreeklasi selliste asjade rääkimises Kreeka avalikkusele, mis ei vasta sellele, mida ma rääkisin Kreeka peaministrile.“

Kreeka valitsuse pressiesindaja ütles, et kunagi pole öeldud, et need ettepanekud on ainult Euroopa Komisjoni omad. Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis oli aga trotsi täis ja teatas, et Euroopa Liidu ettepanekud sisaldasid küll käibemaksu tõusu: „Juncker kas ei olnud dokumenti, mille ta Tsiprasele andis, lugenud või ta luges seda ja unustas selle,“ kuulutas Varoufakis.

Juncker ütles, et ei ole Tsiprasega rääkinud alates pühapäeva hilisõhtust, sest otsustas läbirääkimised katkestada, sest need ei viinud Kreeka seisukohti arvestades kuhugi.

„Et jääda sõpradeks, tuleb austada mõningaid minimaalseid reegleid,“ ütles Juncker eelmisel nädalal. „Ma olen alati püüdnud sildu ehitada. Aga ma ootan endiselt, et Kreeka ehitaks oma osa sillast.“