„See oli kohutav! See pole kohv vaid joogikõlbmatu solk. Ma olen kuulnud küll, et kohvivalmistajad muudavad kohvi maitset erinevate turgude jaoks sobivaks, aga et see nii palju erineb ja täiesti joodamatu on, seda poleks ma uneski osanud arvata,“ kurtis toimetusele Pauligi kohvi sõber.

Pauligi Eesti turundusjuht Piret Madar ütleb, et Paulig Presidentti Originali puhul kasutatakse sama retsepti ning rösti- ja jahvatustaset üle Baltikumi ja ka Venemaal.

„Soomes on kasutusel mõnevõrra teine retsept ning eelkõige on erinev röstimis- ja jahvatusaste. Soome toote puhul on tegemist väga heleda röstiga (tase1), sest Soome väga pehme vesi võimaldab ka heleda röstiga kohvist saad sobiva kvaliteediga joogi. Samuti on Soome Presidentti jahvatus tehtud kõige sobilikumaks filtermasinas valmistamiseks,“ selgitab Madar.

Baltikumis, eriti Eestis, on Madari sõnul aga väga kare vesi, mis tingib tumedama rösti. „Lisaks filtermasinale on võrdselt levinud ka muud valmistamismeetodid ja seega on jahvatust kohandatud nii, et see võimaldaks saada hea tulemuse nii filtermasinas, presskannus kui ka tassi "pätikohvi" tehes,“ lisab Madar, et erinevused riigiti tulevad ka erinevustest tavades, kuidas kohvi valmistatakse.

Erinevus valmistatud kohvi maitses Venemaa ja Eesti vahel võib Madari sõnul tuleneda mitmest asjast, näiteks valmistamiseks kasutatava vee omadustest. „Presidentti kohvi valmistatakse Venemaa jaoks Pauligi Tveri tehases ja Baltikumi jaoks Pauligi Soome tehases. Sealt ei peaks küll tulema tuntavat erisust, kuid kombinatsioonis muude muutujatega (nagu näiteks vesi või valmistamismeetod), võib siiski saada maitselt mõnevõrra teise maitsega joogi,“ märgib Madar.

Kui aga tarbijal on ikkagi arvamus, et ta on saanud mittekvaliteetse toote, siis tuleks Madari soovitusel pöörduda tootja/turustaja klienditeeninduse poole sellel maal, kust toode on ostetud. „Kui rääkida konkreetselt Venemaast, siis tuleks pöörduda nende klienditeeninduse poole. Võimalusel peaks alles jätma paki kohviga, et seda saaks testida ja toote kvaliteedile hinnangu anda,“ ütleb Madar.