„See on oluline muutuse koht,“ ütles USA suure panga Wells Fargo & Co investeerimisjuht Erik Davidson. „Tasuta raha lõpp on silmapiiril.“

Sel nädalal kohtub USA keskpanga Föderaalreservi rahapoliitikat tegev komitee. Arvatakse, et intressitõus lükkub vähemalt septembrisse.

Võitja: USA dollar
Intressitõusu järel jätkab USA dollar tõusu, ütles RBC Capital Marketsi valuutastrateegia juht Daniel Tenegauzer. Teised keskpangad kärbivad intresse ja laiendavad rahapakkumist, mis rõhub neid valuutasid.
„Kui Föderaalreserv tõstab intressi, siis dollar tugevneb,“ ütles Tenegauzer.

Kaotaja: USA riigieelarve
Kui intress tõuseb aeglaselt, peab USA valitsus maksma 10 aasta jooksul täiendavalt 2,9 triljonit dollarit intressi, selgub USA Kongressi eelarvebüroo arvutustest.

Patiseis: säästjad
Kroll Bond Rating Agency tegevdirektor Christopher Whalen on nimetanud üle kuue aasta kestnud nullilähedaste intresside ajastut tohutuks rikkuse ülekandeks säästjatelt võlgnikele. See trend jääb tõenäoliselt kestma. Rahaturufondid, mis on pikka aega olnud pensionäridele ja teistelegi raha hoiukohaks, on pakkunud nullilähedast tootlust võrreldes finantsturgude kriisieelse 2007. aasta oktoobrikuu 4,79 protsendiga. Säästjad on tõenäoliselt viimaste seas, kes saavad tulu kõrgematest intressidest.

Võitja: maailma aktsiaturud
Intressitõusu tagajärjel tugevnev dollar suurendab USAs nõudlust Aasia ja Euroopa toodete järele, mis aitab tõsta nende piirkondade ettevõtete kasumeid. Ka USA aktsiaturg saab edasi tõusta. Pangad teenivad laenude andmiselt rohkem kasumit.

Kaotaja: ettevõtetest laenuvõtjad
Viimastel kuudel on ettevõtted võtnud laenu nagu segased, et saada enne intressitõusu laenud võetud ja võlakirjad emiteeritud. See on teinud neile lihtsamaks oma aktsiate tagasiostmise ja dividendide maksmise – mis muudab nad investoritele atraktiivsemaks. Kuid Portales Partnersi analüütiku Charles Peabody sõnul saab see läbi.

Kaotaja: eluasemelaenu intressid
USA keskpank signaliseerib, et intressi tõstetakse ettevaatlikult. See aitab piirata USA valitsuse pikaajaliste võlakirjade tootluste tõusu, ütles Bank of America Merrill Lynchi USA intressistrateeg. Tänu sellele ei toimu ka järsku eluasemelaenude intressitõusu.

Võitja: kindlustusseltsid
Kuna kindlustusseltsid investeerivad kokku kogutud preemiaid, et katta kasumist kindlustuskahjusid, vihkavad kindlustusseltsid nullintressi poliitikat. USA kahjukindlustusseltsid teenivad vaid 3,1% aastatootlust, mis on poole sajandi madalam aastatulu. See paraneb, kui keskpank tõstab intressi.

Kaotaja: arenevate turgude majandused
Brasiiliat, Türgit ja LAVi ootavad tõenäoliselt teisel poolaastal ees rasked ajad, kuna raha voolab tagasi USAsse, ütles SLJ Macro Partnersi tegevpartner Stephen L. Jen.

„Valuutaturul on juba näha stressimärke ja ma tunnetan, et hiljem sel aastal hakkavad nendel turgudel investorid tundma paanikamärke,“ ütles ta.

Kaotaja: Toorainete hinnad
Tooraine turgudel kulub tõusu ja langustsüklite muutuseks kümneid aastaid, mistõttu intressitõus avaldab vähe mõju hiljutistele hinnalangustele, ütles Oak Associatesi fondijuht Robert Stimpson.

Võitja: Föderaalreserv
Intressitõus tähendab, et USA majandus on paranenud – mis tähendab maailma mõjuvõimsale finantsinstitutsioonile, et missioon on täidetud.

„Nad on töö teinud ja intressitõus on märk sellest, et äritsükkel areneb,“ ütles Wrighton ICAPi peaanalüütik Lou Crandall.

Kaotaja: Föderaalreserv
Kuid Föderaalreserv ei ole vaid võitja, vaid ka kaotaja. Tseremoniaalne intressitõus ja võlakirjade kokkuostu programmi lõpp tähendavad, et keskpangal on laskemoon otsas ja neid ei jätku, kui majandus juhtumisi peaks langema, ütles Westwood Capitali tegevpartner Daniel Alpert.

Samuti oleks keskpanga jaoks õudusunenäo stsenaarium, kui nad tõstavad intressi ja peavad seda siis taas kärpima – parim on seda vältida, arvas Societe Generale USA analüütik Aneta Markowska.

Patiseis: Föderaalreserv.

Morgan Stanley turustrateeg Jon Mackay ütles, et USA keskpank on juba alustanud rahapoliitika karmistamist läbi kokku ostetavate võlakirjade summa vähendamise.

„Me oleme 18 kuud olnud rahapoliitika karmistamise teel,“ ütles ta. „Me oleme teekonna keskkohas.“

Tema sõnul on see majandusele ja turgudele hea.