Ekspordi vähenemine on tänane reaalsus. Kui olukord ei muutu, seisame me silmitsi kõige pessimistlikuma stsenaariumiga, tõdes üks uuringu autoritest Oliver Fritz.

Enim kannatab Venemaa vastaste sanktsioonide tõttu Saksamaa, mille kahjuks hindavad eksperdid 27 miljardit eurot. Halvimal juhul võib Euroopa suurima majanduse produktiivsus väheneda protsendipunkti võrra. Lisaks sellele võib riigis kaduda 500 000 töökohta.

Itaalia kaotusteks hinnatakse 200 000 töökohta ja languseks majanduses 0,9 protsendipunkti. Prantsusmaal 150 000 töökohta ning 0,5 protsendipunkti.

Euroopa Komisjon hindab sanktsioonide mõju suhteliselt tähtsusetuks ning kergelt juhitavaks, märgib väljaanne. Sellist seisukohta põhjendavad Austria analüütikud sellega, et Euroopa Komisjon tugineb lühiajalistele hinnangutele ning loodab, et mõjusid saab pehmendada.

Wifo eksperdid lähtuvad aga sellest, et tänavuse aasta esimese kvartali kehv olukord jätkub terve aasta jooksul. Lisaks on arvestatud ka kõrge tööpuuduse ja nõudluse vähenemise põhjustatud doomino efektiga.