Läinud nädalal ei kaubeldud avalikult ühegi Kreeka valitsuse võlakirjaga. Kreeka valitsuse kahe aastase võlakirja tootlus on 28,7% aastas. Kreeka valitsuse krediidiriski kindlustamise instrumendist joonistub välja investorite nägemus, et Kreeka maksejõuetuks muutumise tõenäosus on 82,5%.

Kreeka ei pruugi olla võimeline täitma kohustusi laenu andnute ees. IMFi juht Christine Lagarde ütles neljapäeval, et IMF nimetab Kreeka koheselt maksejõuetuks, kui Kreeka ei maksa ligi 1,5 miljardit eurot 30. juuniks ehk samaks päevaks, kui lõppeb Kreeka päästmisrahastamise leping.

„Võrreldes 2012. aastaga elame me teistsuguses maailmas,“ ütles Mint Partersi strateeg Bill Blain Bloombergile. „Täna on mistahes Kreeka võlakirjad ebalikviidsed.“

10 miljoni dollari ulatuses Kreeka maksejõuetuse vastu kindlustamine maksab aastas CMA andmetel koheselt 5,3 miljonit dollarit pluss 100 000 dollarit igal aastal, mis signaliseerib 82,5% tõenäosust, et Kreeka muutub viie aastase lepingu vältel maksejõuetuks.

Enam-vähem samal tasemel oli Kreeka maksejõuetuse tõenäosus 2012. aastal enne seda, kui Kreeka restruktureeris võlad. See läks investoritele maksma umbes 100 miljardit eurot.

Euroopa Keskpangal ja euroala keskpankadel oli Jaanuari seisuga umbes 27 miljardi euro väärtuses Kreeka valitsuse võlakirju ehk umbes 40% Kreeka umbes 67,5 miljardi eurosest võlakirjadest.