Venemaa Vnešekonombank (VEB) saab enda omandusse 50 protsenti kaks miljardit eurot maksvast torujuhtmest ning finantseerib seda täies ulatuses, teatas Kreeka energiaminister Panagiotis Lafazanis pärast kokkuleppe allkirjastamist reedel Peterburis. Ülejäänud osa omanikuks saab Kreeka, teatas Venemaa energiaminister Aleksandr Novak Bloombergi vahendusel.

Venemaa president Vladimir Putin meelitab Türgit ja Kreekat lubadusega, et neist saavad Lõuna-Euroopa uued energiakeskused, kui Musta mere gaasitoru valmis saab. Putin otsib uut marsruuti pärast seda, kui Euroopa Liit blokeeris Gazpromi South Streami torujuhtme ehitamise.

„Torujuhe ei ole kellegi vastu Euroopas ega maailmas,“ ütles Lafazanis. „See on siin, et teenida inimesi, rahu ja stabiilsust.“

Gazprom teatas aprillis, et läbi Kreeka kulgevate gaasitarnete garanteerimine aitab Kreekal uusi laene saada. Putin lubas Kreekale, et uue torujuhtme omamine partnerluses Venemaaga toob Kreeka võlgades majandusele sisse sadu miljoneid eurosid igal aastal gaasitransiidi eest.