Paljude toidukaupade hinnad tõusevad Indias ja seda vaatamata sajuhooaja heale algusele. Hulgiärimeestele on see ootamatu, kuid põhiliselt ajab see tagajalgadele keskpanga ja valitsuse, kes soovivad majandust elavdada, kirjutab Reuters.

India keskpanga juht Raghuram Rajan on sel aastal kärpinud intressi majanduse elavdamiseks kolmel korral. Ta hoiatas, et ta ei kärbi enam intressi, kui vähesed sademed ajavad hinnad üles ja ähvardavad inflatsioonieesmärki.

Ja nii ongi Mumbai võlakirja- ja aktsiamaaklerid tahtmatult jälgimas ilmateateid.

220 kilomeetri kaugusel India finantspealinnast Aurangabadis ütleb hulgikaupmees Shaikh Sharif, et pole mõtet jälgida sademeid – hinnad jäävad kõrgeteks, ükskõik kas sajab või mitte.

Tema laos on küüslauku ja sibulaid. Varem sel aastal ebatavalisel ajal tulnud sajud ja järgnenud kuumalaine on juba saaki kahjustanud.

„Toiduainete hinnad tõusevad vaatamata sadudele, kuna varud on väikesed,“ lausus ta. „Kui aga vihmasid ei tule, siis tuleb veel võimsam hinnaralli.“

Toiduainete osa India tarbijahinnaindeksis on 12%. See tähendab, et oluline hinnatõus kujutaks ohtu keskpangale, kes püüab hoida hinnatõusu 2 ja 6 protsendi vahel.

Indias on tüüpiline sadude periood juunist septembrini.

Maharatša osariigis India suurimal hulgiturul Lasalgaonis on juunis tõusnud võrreldes maiga sibulate hinnad 31%, selgus valitsuse statistikast. Ka kanade hinnad on teinud rekordeid.