Esimeseks oluliseks muudatuseks on tänaste  nn "turbokatelde" keelustamine, kuna need ei vasta enam uutele tõhususnormidele. Samuti lõpetatakse Euroopa Liidus katelde müük, mis soojaks köetud tarbevett talletavad eraldiseisvasse soojaveemahutisse.

Endiselt on lubatud kasutada korstnaühendusega ja läbivoolul sooja vett tootvaid katlaid, mille ringluspump on asendatud moduleeriva pumbaga. Siiski tuleb suurema osa Eestis kasutatavate katelde asendamiseks kasutada kondensaatkatlaid. 

Kondensaatkatla head ja vead

Kondensaatkatel erineb turbokatlast sellepoolest, et gaasi põlemisel tekkinud veeauru jahutatakse küttesüsteemi tagastuva veega nii, et aur kondenseerub ja sedasi saadakse kätte soojusenergia, mis muidu läbi korstna lihtsalt õue jõuaks. Saadud soojus suunatakse uuesti küttesüsteemi. Sellised katlad on täna umbes kolmandiku võrra tavakateldest kallimad.

Kondensaatkatelde teoreetiline maksimaalne kasutegur on tavakatlast 15% kõrgem. Praktikas on seda võimalik saavutada ainult siis, kui küttevee temperatuur on madal. See tähendab juhul kui korter või maja kasutab vesipõrandakütet, sest siis on süsteemis küttevee temperatuur oluliselt madalam, kui see on radiaatoris.

Muul juhul on sellest tehnoloogiast saavutatav võit oluliselt väiksem. Arvestades kondensaatkatla kõrgemat soetushinda muutub väikese korteri puhul sooja hind pigem kallimaks kui odavamaks. 

Energiatõhususe markeerimine muutub kohustuslikuks

Nagu nimigi reedab ei saa uue tehnoloogia puhul üle ega ümber kondenseerumisest. See tähendab, et katla töö loomulikuks kõrvalproduktiks on vesi, mis tuleb kanalisatsiooni juhtida. Tekkiva vee hulk ei ole marginaalne, arvestades, et 1 m3 gaasi põlemisel tekkiva vee kondenseerudes tekib ca 1 liiter vett. Ei tasu märkimata jätta, et kondensaatkatelde puhul on ka oluline iga-aastane hooldus, ilma milleta võib rikki minna terve soojusplokk.

Uuendusena muutub kohustuslikuks katelde energiatõhususe markeerimine, nagu seda tehakse kodumasinate puhul. Sellele järgneb hiljem ka kogu energiasüsteemi tõhususe markeerimine. 

Muudatustest tulenevalt peaksid kõik, kelle katel on üle 10 aasta vana mõtlema, kas praegune tavakatel asendada uue analoogsega ja lükata probleem veel kümme aastat edasi. Neil, kes on juba mõelnud kondensaatkatlale, pole kiiret, sest tulevikus muid variante nagunii ei ole.