Tõenäoliselt ei suuda valitsus lähinädalatel ületada erimeelsusi kreeditoridega võla tagasimakse plaani osas ja kuulutab välja moratooriumi enne, kui 24. juulil saabub 120 miljoni dollariline intressimakse tähtaeg, kirjutas kolmapäeval Goldman Sachsi analüütik Andrew Matheny. 

Ukraina on andnud laenu andnutele aega kaks nädalat, et nõustuda võlakirjade põhisumma 40% vähendamisega enne, kui riik kehtestab võlamaksetele moratooriumi, ütles üks läbirääkimistega kursis olev allikas 19. juunil.

„Ukraina ei tee 24. juulil intressimakset ja selle tagajärjel muutub riik maksejõuetuks,“ kirjutas Matheny Ukraina baasstsenaariumis. „Me ei eelda, et laenu andnud nõustuksid Ukraina ettepanekuga.“

Tuleval nädalal kohtuvad Washingtonis võlausaldajad, Ukraina valitsus ja IMF. IMF teatas sel kuul, et nad võivad jätkata Ukraina toetamist isegi siis, kui riik lõpetab erasektori käes oleva võla teenindamise.

Kreeditoride grupp, keda juhib varahaldusfirma Franklin Templeton, omavad umbes 9 miljardi dollari ulatuses Ukraina võlakirju. See grupp tegi kolmapäeval ettepaneku, et pikendataks võla tagasimaksete aega ja vähendataks intressimakseid. Grupp ei ole nõus Ukraina sooviga vähendada laenu põhiosa suurust.

Ukraina võlakoormus suhtena majanduse kogutoodangusse võib tänavu tõusta sajale protsendile. Mais muutus IMF pessimistlikumaks ja suurendas tänavust Ukraina majanduslanguse prognoosi üheksale protsendile.