Vee peal suudavad veel püsida kõige väiksemat sorti pereärid. Kuid ka nende saatus ripub aina kahaneva nõudluse, ostujõu vähenemise, kulude suurenemise, hinnatõusus ja kasvava laenukoorma valguses vaid juuksekarva otsas.

Kuus aastat tagasi oli Efthymios Balakeras Ateenas kolme raamatupoe omanik. Neist suurim oli 250 ruutmeetri suuruse müügisaaliga. Nüüd on mehele alles jäänud vaid üks väike, maast laenu täis kuhjatud riiulitega poeke, mis koos oma omanikuga vaevu hingitseb. Raamatukaupmees seisab silmitsi faktiga, et ta ei suuda enam maksta oma kahe maja laenu, mille ta headel aegadel investeeringuna soetas. Balakeras on jõudnud olukorda, kus elektriarved jäävad tihti maksmata, sest raha jätkub vaid elus püsimiseks.

Sealsamas nurga taga peab lasteriiete poodi Sotiris Polychronopoulos. Kunagi oli tal palgal 48 töötajat. Praeguseks on jäänud vaid tema üksi.

„Minu elus ei ole enam õnnelik,“ ütleb ta. „Ma töötan, et maksta arveid ja siis töötan jälle edasi.“

Just sel hetkel, kui ajakirjanik asutas end poest lahkuma, sisenes naine, kes ostis oma tütrele kleidi. Viisist, kuidas Polychronopoulos selle ühe kliendi üle rõõmustas, võib aimata, et ostjad ei ole tema poes enam kuigi sagedased külalised.

Kreeka keskpanga andmetel on 215 miljardi euro eest antud pangalaenudest vähemalt 80 miljardit hapuks läinud.

Vaata videost, kuidas Kreeka väikeettevõtjad oma olukorda kirjeldavad.