Kui kreeklased ei lõpeta tänase päeva jooksul mingil maagilisel põhjusel massilist pankadest raha välja võtmist, leiavad Euroopa ja Kreeka keskpankadest sõltuvad kohalikud pangad end juba esmaspäeval tõenäoselt täbaras olukorras, kus neil ei ole enam raha, mida välja anda.

“Me arvame, et Kreeka valitusel pole esmaspäeval muud võimalust kui kuulutada välja pangapühad,” ütles allikas Euroopa Keskpangast. Sellisel juhul on võimalik juba ka kapitalikontrolli kehtestamine.

Kapitalikontroll on piirang sellele, kui palju raha kliendid pangast välja võtta saavad. Praeguseni on Kreeka valitsus andnud mõista, et nad ei taha viia sisse regulatsioone, mis piiraksid pankade toimimist.

Oodatav Keskpanga käik tuleneb eilsest Eurogrupi rahandusministrite kohtumisest, kus otsustati, et käesoleva abiprogrammi pikendamist ei tule ja 30. juuni ehk järgmine teisipäev on lõplik tähtaeg maksta tagasi 1,5 miljardi euro suurune võlg IMFile.

Kuna pankade maksevõime on tihedalt seotud ka riigi maksevõimega, ei saa Keskpank eilsest otsusest tulenevalt enam Kreeka pankadele krediiti pakkuda.

Kui kõik läheb nii, nagu Euroopa Keskpank BBC’le teatas, on Kreeka pangad homme olukorras, kus nad peavad kas klientidele uksed sulgema või olema valmis raha välja võtta soovivate inimeste tormijooksuks. 

Tegemist on seni kõige süngema olukorraga Kreeka kriisis alates 2009. aastast, mil kogu asi peale hakkas. Samuti on tegemist kõige suurema ohuga Euroopa majandusruumi ühtsusele alates selle loomisest 1999. aastal.

Kui Kreeka valitsus peaks keelduma pankasid sulgemast, võib Keskpank soovitada kõigi riigist väljas tegutsevate Kreeka pankade harude sulgemist. Samas võivad väljaspool Kreekat elavad pankade kliendid näha sellises lükkes Kreeka elanike eelistamist ülejäänud maailmale.