Ettevalmistuste hulka kuulub muu hulgas ühe olemasoleva 35 kilovoldi merekaabli merest välja võtmine, teatas Elering.

Pärast vana kaabli teisaldamist paigaldatakse suve jooksul merre uus 110 kilovoldi merekaabel. Vana kaabli teisaldamise ja uue kaabli paigaldamise tööd teostab spetsiaalne Soomest saabunud kaablilaev.

„Uus kaabel suurendab märgatavalt saarte varustuskindlust ja võimaldab toime tulla elektritarbimise potentsiaalse kasvuga. Uue kaabli läbilaskevõime on suurem kui kuuel senisel kaablil kokku,“ selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Uue kaabli kogupikkus on ligikaudu kaheksa kilomeetrit, sellest seitse kilomeetrit paikneb meres ja üks kilomeeter maismaal. Uus kaabel on keskkonnasõbralikum kui väljavahetatav, kuna õlis immutatud paberi asemel on sellel polüeteenisolatsioon (XLPE).

Uus kaabel süvistatakse pinnasesse, et vähendada selle vigastamise riski ankrute, rüsijää ja muude väliste mõjutajate poolt.

Kogu Virtsu-Võiküla uue merekaabli rajamise projekt lõpeb plaani järgi sellel sügisel. Tööde maksumuseks kujuneb toimunud riigihanke tulemusel 9,4 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Praegu toidavad Lääne-Eesti suuri saari kuus vana 35 kilovoldi merekaablit, mille töökindlus ei vasta tänapäeva nõuetele. Tulevikus kavatseb Elering rajada mandri ja Muhu saare vahele veel teise 110 kilovoldi merekaabli ning samuti uue ühenduse Muhu ja Saaremaa vahele.

Praegu paiknevad Saaremaad ja Hiiumaad toitvad mõlemad elektriliinid Väikese väina tammil samadel mastidel. Kui mõni neist mastidest peaks ilmastiku tõttu või muul põhjusel purunema, võib see kaasa tuua kümneid tunde kestva elektrikatkestuse.