Poolakast EL-i liidrite koosolekuid juhatav Donald Tusk säutsus neljapäeval twitteris, et vasakäärmuslik Kreeka valitsus peab küll välja tulema „realistliku“ reformiplaaniga, kuid laenuandjad peavad välja tulema sama suure omapoolse käiguga.

„Rääkisin just peaminister Alexis Tsiprasega ja loodan saada Kreekalt täna realistlikud ettepanekud,“ märkis Tusk.

Ateena realistlikele ettepanekutele peavad laenuandjad omalt poolt lisama samaväärselt realistliku kava [Kreeka] võlakoorma jätkusuutlikuks muutmiseks, mis aitaks kõigil võita,“ lisas ta aga seejärel.


„Jätkusuutlikkus“ on diplomaatiline koodsõna võlakoorma vähendamiseks või tagasimaksete edasilükkamiseks, kergendamiseks.

Eurotsooni riikidest laenuandjad on siiani selgelt keeldunud jantiva Tsiprase äärmusvalitsusega võlakoorma küsimust arutamast nõudes, et Kreeka peab enne tõestama selgete reformidega oma majanduse ülesehitamise võimet ning taastama täiesti kaotsi läinud usalduse.

Kuidas Tusk kujutab ette, et Kreekale laene andnud riikide parlamendid kiidaksid tänases olukorras heaks mitte üksnes uute hiigelsummade eraldamise vaid ka varem antud võlgade mahakandmise, ta paraku ei seletanud.

Peaminister Taavi Rõivas reageeris Tuski avaldusele teravalt. Ta teatas, et Tuski jutt väljendab vaid tema enda ehk ülemkogu presidendi seisukohta. Ja lisas siis, et tema plaanib arutelu Kreeka peaministri võetavatest kohustustest ja mitte laenuküsimuse arutamist. 

Rõivas kasutas inglisekeelses säutsus väljendit: "Ma ei plaani külastada juuksurit (hairdresser)", millega viitab võlavähenduse terminile "haircut".