Kuigi algselt olid mõeldud piirangud vaid nädalaks ajaks, ütles Kreeka peaminister Alexis Tsipras eile, et pangad võivad jääda suletuks veel kuuks ajaks.

„Pankade taasavamine oleneb kokkuleppele jõudmisest, mis võib juhtuda kuu aja pärast,“ ütles Tsipras eile Kreeka telekanalile ERT antud intervjuus, vahendas Briti ajaleht Telegraph.

Ta lisas, et loodab Euroopa Keskpanga peale, et see suurendab Kreeka pankadele antavat erakorralise likviidsuslaenu limiiti. Sel nädalal teatas EKP, et limiit jääb külmutatuks 89 miljardi euro tasemel.

Pankade sulgemised ja sularaha väljavõtu piirangud on tekitanud tänavatele pikad sularahaautomaatide juures olvad järjekorrad ja tänavatele nutvad pensionärid.

5. juulil toimunud referendum, kus kreeklased ütlesid ülekaaluka ei kasinuspaketile, pani Kreeka valitsuse palju hullemasse olukorda, kui see oli päästeprotsessi alguses, kui Kreeka palus 2010. aastal 240 miljardit eurot. Referendumi tõttu katkesid laenukõnelused. Kreeka jättis IMFile tähtajaks maksmata 1,6 miljardit eurot, mis pani kahtluse alla Kreeka valitsuse tõsiselt võetavuse ja riigi krediidireitingud.

Nüüd on Kreeka valmis allkirjastama lepet, mis on palju hullem ja sunnib peale suurema kasinuse, kui see pakett, millele Kreeka ütles ei.

Eile öösel jättis Kreeka maksmata IMFile veel 450 miljonit eurot.