See härra on Nick Littlehales, endine voodimüüja ning iseõppinud uneekspert.

Uni on Littlehalesi jaoks teaduslik protsess, mida mõjutavad toatemperatuur, valguse hulk magamistoas ja veel mitmed faktorid. Näiteks soovitab ta staarsportlastel enne tähtsat mängu üksi magada, kirjutab news.com.au.

Littlehalesi soovitusel on nii Manchester Unitedi, Manchester City kui ka Real Madridi jalgpalliklubid oma koduväljakutele ostnud unekapslid, milles mängijad saavad enne soorituse tegemist magada.

Uneeksperdi sõnul mõjutab magamatus reaktsioonikiirust ja otsuste tegemist ning on üheks diabeedi ja ülekaalulisuse põhjustajaks. „Korralik uni aitab meil kasutada oma täit potentsiaali," väidab ta.

Järgnevalt 7 Littlehalesi näpunäidet paremaks uneks:

1. Ärka päikesetõusul ning maga siis, kui on pime ja jahedam

Meie kehad töötavad ööpäevase rütmi järgi, mis tähendab, et äratavateks teguriteks on päikesetõus ja temperatuurimuutus hommikul.

2. Selgita välja, kas oled hommiku- või pärastlõunainimene ja ole valmis kompenseerima

Meil kõigil on oma geneetiline une-kronotüüp, mis määrab, kas me oleme efektiivsemad hommikul või pärastlõunal. Kui oled sunnitud tegutsema ajal, mis pole sulle sobilik, tuleb seda hiljem magades kompenseerida.

3. Uni peaks koosnema viiest 90-minutilisest unetsüklist, kui vaja tee lõunauinak

Uni on jagatud 90-minutilisteks tsükliteks. Tähtis pole täis saada 8 tundi und vaid 5 unetsüklit, mis on umbes 7,5h.

Kui su tavaline uneaeg on möödunud, tasub oodata 90 minutit, magada seejärel 4 tsüklit ja teha hiljem 90-minutiline lõunauinak, et 5 unetsüklit täis saada.

4. Kontrolli, kui palju valgust sulle une ajal peale paistab

Liigne tehisvalgus, muudab uinumise õhtuti raskemaks. Liiga vähene valgus raskendab aga hommikul ärkamist. Seetõttu ei tohiks aknaid pimendavate kardinatega kinni katta. Parim on magada ilma kardinateta päikeseloojangust päikesetõusuni.

5. Alusta uneks valmistumist juba 1,5 tundi enne uinumist

90 minutit enne plaanitavat uneaega tasub nutiseadmed käest ära panna ja liikuda hämaramasse keskkonda. Söö, kui oled näljane ning käi tualettruumis ära. Ära vaata televiisorit ega loe midagi, mis võib sind liialt erutada.

6. Leia endale õige voodi, maga ilma padjata

Õige madratsi peal saab lamada ilma padjata selliselt, et madrats toetab su õlgu ja puusasid ning sinu ja madratsi vahel on vaid käe suurune vahe. Tihtipeale magatakse liiga jäikadel madratsitel.

7. Hoia õiget toatemperatuuri

Parim temperatuur magamiseks on 16 ja 18 kraadi vahel. Meestele sobib pigem jahedam, naistele palavam.