Katari eelarveolukord halvenes 2014-2015 majandusaastal madalamate süsivesiniku hindade tõttu. Kuigi eelarve suudeti valitsuse kulude kokku tõmbamise abil tasakaalustada, võib riiki sellegipoolest 2016. aastal tabada eelarvepuudujääk, ennustab Abu Dhabi Kommertspank (ADCB).

Valitsus on välja kuulutanud ajutise eelarve selle aasta aprillist detsembrini. Uut majandusaastat alustatakse tavapärase märtsi asemel jaanuaris.

Kuigi ajutine eelarve sisaldab 5,5 miljardilist ülejääki, on see ADCB analüütikute arvates liialt optimistlik. Nimelt arvestatakse 65 dollarilise naftabarreli hinnaga, mis on praeguseks langenud 53 dollarini.

ADCB majandusteadlaste ennustuste järgi on Katari majanduslikud väljavaated siiski head, hoolimata sellest, et energiahinnad on langenud. Oodatav SKP kasv on 5,1% 2015. aastal ning 5,9% 2016. aastal. Sellegipoolest on oodata mõningaid riske: alates 2018 gaasitootmine ei suurene, samas kui üleilmne gaasipakkumine jätkab kasvamist.

Kuigi energiahinnad on jätkuvalt languses, ei mõjuta see Katari SKP-d nii palju kui teiste Pärsia lahe riikide majandusnäitajaid. Seda suuresti tänu Katari pikaajalistele gaasilepetele.

ADCB juhtiv majandusteadlane usub, et 2022. aastal toimuva jalgpalli-MMi tarvis transpordile, kinnisvarale ja logistikale keskendumine aitab katta energiamüügist saamata jäänud tulu.