Iraan võib tõsta nafta toodangut juba nädal pärast sanktsioonide lõppu 500 000 barreli võrra päevas. Kuu aega pärast sanktsioone võib päevane nafta toodang kasvada miljoni barreli võrra. Ministri sõnul võidakse kaotada Iraani naftatööstuse vastased sanktsioonid novembri lõpuks.

Naftatootjad BP ja Royal Dutch Shell on juba väljendanud huvi Iraani naftareservide arendamise vastu, mis on maailmas suuruselt viiendal kohal. Enne USA kehtestatud sanktsioone oli Iraan naftakartelli OPEC suuruselt teine nafta tootja.

Juulis oli Iraan OPECi suuruselt kolmas naftatootja, pumbates päevas 2,85 miljonit barrelit musta kulda. 2011. aasta lõpus tootis riik päevas keskmiselt 3,6 miljonit barrelit naftat.

Nafta hinna paranemine kuue aasta madalamalt tasemelt on kaotanud oma hoo, kuna OPECi liikmed pumpavad rekordkoguses naftat, et kaitsta oma turuosa USA ja Venemaa vastu.

USA suurpangad nagu Citigroup ja Goldman Sachs on prognoosinud, et maailma naftaturg ei tunne Iraani ajaloolise tuumadiili mõju enne 2016. aastat.