Maailmakuulus USA ökonomist oli salajase "Plaan B" tiimi liige, kuid ta lükkas tagasi arvamuse, et oli kriminaalse grupi liige, kes kavatsesid Kreekas võtta kasutusele drahmi.

Texase ülikooli professor ja Yanis Varoufakise kauaaegne sõber oli tiimi liige, mis nõustas Ateenat erakorraliste meetmete osas, kui Kreeka sunnitaks euroalalt lahkuma.

Läinud nädalal sai salaplaan avalikuks, kuna avaldati Varoufakise ja rahvusvaheliste investorite vaheliste Londonis toimunud kõneluste materjalid. Kreeka ülemkohtus algatas endise ministri suhtes kaks uurimist. Need olevat seotud reetmisega ja kriminaalse jõugu moodustamisega.

Telegraphiga vesteldes ütles Galbraith, et ei ole saanud Kreeka võimudelt ametlikku infopäringut tema osaluse suhtes ja ei usu, et teda ähvardab väljaandmine.

„Kui küsimused tulevad, siis ma vastan neile,“ lausus ta. „Eks näis, kuidas see läheb, kuid ma oleks üllatunud, kui see oleks midagi enamat, kui info otsimise missioon.“

USA majandusteadlane kulutas viis kuud kuni maikuuni plaani välja töötamiseks. Selle eest ei ole ta tasu saanud. Ülejäänud tiimi kolme liikme nimed ei ole teada ning Varoufakis naudib hetkel parlamendiliikme immuniteeti.

Ta lausus, et nad pidid jääma täielikult märkamatuteks, kuna Kreekat ähvardas pangandussüsteemi kokku langemine.

„Sellises olukorras oleks mistahes kuulujutud teinud vaid halba, mistõttu me pidasime seda väga hoolikalt silmas,“ ütles Galbraith. „Me ei osalenud mingites poliitikakõnelustes ja meil puudus strateegialäbirääkimises roll.“

Galbraith distantseeris end ka rahandusministeeriumi teisest operatsioonist ehk paralleelse likviidsuse loomisest, mis oleks lubanud valitsusel jätkata raha puuduses makseid. Selleks oleks pidanud häkkima Kreeka maksuameti arvutisüsteemi, et luua uus maksete süsteem. Info selle kohta, et soovitati ligipääsu maksumaksjate informatsioonile, tekitas Kreeka opositsioonis pahameeletormi, kes nõudsid uurimist. Varoufakis ütles, et europõhise süsteemi oleks saanud vaid ühe hiireklikiga muuta drahmipõhiseks.

Peaminister Alexis Tsipras astus reedel eksministri kaitseks välja, öeldes, et ta andis korralduse kaitsta riiki, kuna ka kreeditorid lõid Kreeka lahkumise puhuks plaane.

Suure Depressiooni aegse ökonomisti John Kenneth Galbraithi poeg uuris surrogaatrahade kasutust 1930ndate Detroidis ja Californias 2000ndatel aastatel. Viimati emiteeris California osariik ajutisi maksekuponge arvete tasumiseks 2008. aastal USA investeerimispanga Lehman Brothersi hävingust tingitud likviidsuspitsituse järel.

Kaks päeva enne tagasiastumist ütles Varoufakis, et valitsus oleks pidanud nädal enne referendumi otsust valima California tee.

Galbraith kaitses oma sõpra Varoufakist, kes kaitses kuue kuu jooksul läbirääkimistel pühendunult Kreeka jäämist ühisraha liikmeks. „Ma ei ole näinud kedagi nii tugevalt ja omakasupüüdmatult töötamas oma riigi heaks,“ ütles ta.