Reedel, 14. augustil kell 12 saab Wabalinna majas praktilises töötoas genereerida uusi ideid ja leida uusi lähenemisviise, kuidas elu maal kultuuri ja loomemajanduse abiga uue hingamise saaks. Loovusaida juhi Indrek Maripuu juhatusel saavad ettevõtjad, omavalitsusjuhid ja loovisikud kaasa mõned meetodid, mida kohe oma piirkonna arendamisel kasutama hakata. Lisaks tutvustatakse konkreetsete näidete varal uut mobiilset arendusprogrammi Loov Eesti+Maa mille eesmärgiks on aidata kaasa maapiirkondade kasvule läbi traditsiooniliste tegevuste ja tugevuste nutika ühendamise, et vähendada ääremaastumist.

Sarnast teemat käsitletakse ka laupäeval kell 15.30, kui ettevõtjad koos ettevõtlusministriga arutavad selle üle, kuidas maapiirkondades ettevõtlusega tegeleda nii, et see oleks kasulik nii ettevõtjatele endale kui ka kohaliku piirkonna arengule. Mida teha, et initsiatiivikad inimesed maal ettevõtlusega tegelema hakkaksid? Kuidas täna omavalitsused ettevõtlust toetavad, mida omakorda ettevõtjad neilt ootavad ja kui realistlikud üldse ootused teineteise suhtes on?

Arhitektuuri mõju meie igapäevaelule tuuakse välja reedel Linnaruumi alal, kus kell 12 algab arutelu “Isejuhtiv linn – robotite võidukäik või inimlik elukeskkond?”, kell 14.30“Südametu linn – augud meie linnade südametes” ja kell 17.00 “Kelle rajada on meie linnade uued maamärgid?”.

Laupäeval, 15. augustil arutatakse Eesti Rahvusringhäälingu stuudios, kas ristmeedia aitab lapsi kasvatada (vene keeles).

Laupäeval kell 13.00 kohtub ettevõtluslaval kultuur äriga (inglise keeles). Mida need kaks valdkonda teineteiselt õppida võivad? Miks ettevõtja investeerib kultuuri ja mida ta vastu ootab? Mida peaks kultuurivaldkond arvestama, et koostöö oleks edukas? Inspireerivaid näiteid tuuakse Eestist, Soomest ja mujaltki. Arutelu korraldavad Soome Instituut, Soome Suursaatkond ja Enterprise Estonia Helsinki. Arvamust avaldavad: Helen Sildna, Tallinn Music Week, Rain Lõhmus, ettevõtja ja investor, LHV asutaja ja suuromanik,Sanna-Mari Jäntti, kommunikatsioonibüroo Miltton Networks juhtivkonsultant (FIN), Pekka Timonen,Soome Vabariigi peaministri kantselei juures tegutseva "Soome 100" töögrupi peasekretär (FIN) ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund.

Disainikeskus aitab aga laupäeval kell 14.30 Toimiva e-riigi laval vaadelda kasutajakogemusest lähtuvalt meie e-residentide programmi. Aastal 2025 võiks olla Eestiga seotud umbes 10 miljonit e-residenti, kes ajavad piiri tagant Eestis äri või arendavad eestlaste kogukonda Mehhikos. Mis kasu on digitaalse ID-ga välismaalastest aga meile, eestlastele? Läbi elava arutelu ja kaasava grupitöö proovime jõuda lahenduste ja ideedeni, kuidas e-residentsust Eesti, meie inimeste ja ettevõtete jaoks võimalikult hästi tööle panna.

Nagu näha, saab loomemajandus aidata päris mitmes valdkonnas maapiirkondade arendamisest ja ettevõtluse elavdamisest lastekasvatamise, keskkonna kujundamise ja erinevate valdkondade kasutajakogemuse parandamiseni. Tulge kaasa rääkima!