SKP inimese kohta on kasvanud 1965. aasta umbes 540 dollarilt 2014. aastaks enam kui 55 000 dollarile. See on samal tasemel USAga ja Euroopa rikkaimate riikidega. Kui üldse kusagil on toimunud maailmas majandusime, siis juhtus see Singapuris.

Singapuri juhtinud visionaar Lee Kuan Yew oli üks uue iseseisva riigi asutajatest. Riik loodi praktiliselt nullist. Singapuri edus olid kriitilise tähtsusega pragmaatilisus ja tark juhtkond. Riik püüdis luua rahvusvaheliste ettevõtete meelitamiseks nii füüsilise infrastruktuuri kui ka pehme infrastruktuuri – madalad maksud, selge õigusriigi, toimivad töösuhted ja haritud väljaõppinud töötajad. Need sammud on muutnud Singapuri üheks maailma parimaks äri ajamise kohaks.

Siiski on väga edukal riigil ka probleeme. Näitkeks kiire immigratsiooni kasv. Kui 1980ndal aastal oli immigrantide osakaal linnriigi rahvastikus vaid 5%, siis 2014. aastaks tõusis see 29 protsendile. Kasvanud elatustase viis sündivuse languseni ja pikendas eluiga. Singapur on muide maailma üks kiiremini vananeva rahvastikuga riike. Rõhu panemine suurte rahvusvaheliste ja riigile kuuluvate ettevõtete arendamisse on jätnud tahaplaanile väikese- ja keskmise suurusega ettevõtete arendamise. Singapuri haridus on väga kõrgel tasemel, kuid probleeme on loovuse ja koostööga.

Singapuri juhtide tunnustuseks tuleb öelda, et nad on teadvustanud probleemid ja on hakanud nendega tegelema. Siiski peaks valitsus reforme jätkama ja tegutsema kiiremini. Demograafilise probleemi lahendamine tõstab pensioni rahastamise probleemi. Singapurlaste ettevõtlikkuse soodustamine näib töötavat. Iga kümnes singapurlane töötab nüüd oma idufirmas. 20% ülikooli lõpetanutest tahavad luua oma äri. Siiski jääb Singapur maha teistest riikidest innovatsiooni poolest.

Singapuri omapäraseks on ka poliitiline süsteem. Peoples Action Party (PAP) on olnud võimul alates riigi iseseisvuse saavutamisest. Arvatakse, et üsna pea peale juubelipidustusi kuulutatakse välja valimised, et kasutada ära head suhtumist PAP ja sel aastal surnud Lee Kuan Yew’i. Kriitikute sõnul on avalik sektor koondunud liigselt poliitikute järele.

Singapur võib veidi puhata. Kui ta soovib jätkata maailma üllatamist, tuleb pikendada majandusimet.