21-aastane Austraalia idarannikul elav personaaltreener Michael Clayton ei ärganud peale fentanüüli kasutamist enam kunagi. Spordientusiast, kes soovis jõusaalitrennist kangete tagumikulihaste valu leevendada, asetas enne magama jäämist kehale lapikese fentanüüliga.

27. märtsi hommikul arvas Claytoni tüdruksõber Caity Screen, et mees on sügavas unes, kuid peale nurjunud katseid teda äratada, mõistis neiu, et Michael on teadvuseta ning kutsus kiirabi.

Härra Clayton jõudis küll haiglasse, kuid suri mõni nädal hiljem. Teda varustanud 20-aastast fitness-treenerit süüdistatakse ohtliku narkootikumi vahendamises ning steroidide ja fentanüüli omamises.

Politsei sõnul on fentanüülilapp (plaaster) sünteetiline oopiumil põhinev narkootikum, mida kasutatakse tavaliselt operatsioonijärgse valu leevendamiseks, samuti vähihaigete valu vaigistamiseks. Clayton tarbis aga ravimit nagu iga teist valuvaigistit.

„No pain, no gain" ehk tippsport läbi valu

„Ta arvas, et kasutab valuvaigistit valu leevendamiseks, et ta saaks paremini magada," selgitab Claytoni tüdruksõber ning lisab, „Nii ta mulle ütles. Ta arvas, et see on valuvaigisti. Ta ei teadnud, kui tõsine see on või mis narkootikum see on." Enne magama jäämist, kell 20:30, asetas mees plaastri kehale ning ei ärganud enam järgmisel hommikul.

Clayton pole aga esimene inimene, kes on fentanüülist üledoosi saanud. USA kulturist Erik „Viiking" Fromm võttis surmava doosi 2008. aastal, et leevendada valu alaseljas.

36-aastane Fromm, kes oli varasemalt esikümne mees, jäi 2007. aastal autoõnnetusse ning pidi tippu naasmiseks abiks võtma valuvaigistid.

Aasta varem oli fentanüül põhjustanud ka ühe teise USA kulturisti, Clinton Bitzi, surma. 34-aastane Bitz kasutas isale välja kirjutatud ravimeid.

Populaarsust koguv „vähiravim"

Narkoekspert Amanda Roxburgh teatas news.com.au-le, et fentanüül on „võimas valuvaigisti, mis on kangem kui morfiin." Ta lisas, et see oli algselt mõeldud vähihaigetele, kuid alates 2006. aastast kirjutatakse seda välja ka patsientidele, kes ei vaevle kroonilise „vähivalu" käes.

Roxburgh avaldas 2013. aastal uurimistöö fentanüüli põhjustatud surmadest Austraalias. Selgus, et mida rohkem ravimit välja kirjutati, seda rohkem fataalseid juhtumeid sellele ka järgnes. Muret tekitav on, et fentanüülisurmasid on enim noorte austraallaste hulgas.