„Praegu toidavad Lääne-Eesti suuri saari viis vana 35-kilovoldist merekaablit, mille töökindlus on alla igasugust arvestust ega vasta kuidagi tänapäeva nõuetele. Selle kümnendi lõpuks kavatseb Elering rajada mandri ja Muhu saare vahele veel teise 110-kilovoldise merekaabli ning samuti kaabliühenduse Muhu ja Saaremaa vahelise õhuliini kõrvale,“ selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Täna toidavad Saaremaa ja Hiiumaa tarbijaid kaks Väikese väina tammi mastidel kulgevat õhuliini. Kui mõni neist mastidest peaks äärmuslike ilmastikuolude tõttu või muul põhjusel purunema, võivad Saaremaa ja Hiiumaa jääda kümneteks tundideks elektrita. Varustuskindluse tõstmiseks plaanib Elering täiendavalt paigaldada ka Saaremaa ja Muhu saare vahelise merekaabli.

Eleringil on praegu käimas hange Saaremaa põhjaosas paikneva Leisi 110-kilovoldise alajaama uuendamiseks. Alajaama rekonstrueerimine on oluliseks eelduseks Eleringi hallatava elektri ülekandevõrgu võimalikule laiendamisele Hiiumaale. Lisaks kaalub Elering võrgu töökindlust tõstvate muudatuste tegemist ülekandevõrgu Muhumaa osas.

Mandri ja Muhu saare vahele paigaldatava Virtsu-Võiküla kaabli vettelaskmine algas neljapäeval Muhu poolelt, kus kaabel ujutati kaablilaevalt vette ja tõmmati seejärel 800 meetri ulatuses maale. Kaabel ühendatakse Võiküla 110-kilovoldisesse alajaama.
Lähemate päevade jooksul lastakse merepõhja ülejäänud osa kaablist ja kaabli teine ots tõmmatakse maale Virtsus ning ühendatakse lühikese õhuliini kaudu Virtsu alajaamaga.

Virtsu-Võiküla kaabel paigaldatakse ühes tükis ning on ligikaudu kaheksa kilomeetrit pikk. Kaabel paigaldatakse võimalike vigastuste vältimiseks kogu ulatuses pinnasesse.

Virtsu-Võiküla uue merekaabli rajamise projekt lõpeb plaani järgi sügisel. Tööde maksumuseks kujuneb toimunud riigihanke tulemusel 9,4 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Uus merekaabel on võimsam kui seni kasutatavad 35-kilovoldised kaablid kokku. Kaabel on ka vanadest keskkonnasõbralikum, kuna õlis immutatud paberi asemel on sellel polüeteenisolatsioon (XLPE). Tegemist on esimese 110-kilovoldise merekaabliga Eesti sisemaises elektrivõrgus. Merekaabli oodatav eluiga on 40 aastat.