Pagulased on Euroopas järgmise kümne aasta suur teema, ütleb ettevõtja Koit Uus Lääne Elule oma Karja tänava kabinetis Haapsalu pangamaja kolmandal korrusel. Pakub kohvi kõrvale moorapead ja esitab ärimehena loogilise küsimuse: kuidas võiks Läänemaa pagulastest kasu lõigata?

„Tegemist on force majeure’iga,” ütleb Uus põgeniketulva kohta. See tähendab, et protsess on meie tahtest sõltumatu. „See teema on meie asi, kas see meeldib meile või ei.”

Koit Uus räägib allegoorilise loo saeveskist. Kui kohapeal puitu enam ei jätku, on kaks võimalust. Kas saeveski kinni panna või kohandada veski palmipuid töötlema. Saeveskina vaatab Uus meie kohalikke olusid: siinset taristu, kolledži ja kutsekooli potentsiaali, haapsallaste tolerantsi teistsuguste inimeste suhtes, head asukohta.

Juttu, et kõige tähtsamad on töökohad, Uus ei usu. Kõigepealt on pagulastele vaja keeleõpet ja kohanemise abi ehk teisisõnu – igasugu teenuseid.

Teenustele mõeldes kutsus Uus kokku „saeveski” seltskonna.
Et aga pagulaste teema on õhkõrnal jääl kõndimine, ei leidnud ta ei omavalitsust ega muud asutust, kes olnuks nõus hakkama MTÜ teiseks asutajaliikmeks. Lõpuks oli nõus endine maavanem Innar Mäesalu ja suve hakul oli MTÜ Pagula loodud.

„Tugiteenused ja keeleõpe on ressurss, mille pärast läheb veel rabelemiseks,” on Uus kindel.

Loe pikemalt Lääne Elu paberlehest.