ReLaDe esindaja Mart Ustav Jr sõnul muudab nende lahendus pesu pesevad ensüümid taaskasutatavaks, mistõttu kaob lõpptarbijal vajadus poest pesupulbreid osta, mille tagajärjel oluliselt väheneb veekeskkonda sattuvate saasteainete hulk.

“Tegemist on taaskasutatava pesupesemise süsteemiga, mis kasutab nanotehnoloogiat, mida on siiani rakendatud ainult teaduses ja ravimite arendamises. See tehnoloogia loob täiesti uue kontseptsiooni pesu pesemises,” lisas Ustav Jr.

Viieliikmelise meeskonna enamik liikmeid on lõpetanud Tartu Ülikoolis molekulaarbioloogia eriala ja teinud ülikooli Tehnoloogiainstituudis teadustööd.

“Laboris katseid tehes me avastuse ja äratundmiseni jõudsimegi. Nägime võimalust keskkonnasäästlikku toote loomiseks, millest oleks kasu nii inimestele kui keskkonnale,” ütles Ustav Jr ja lisas, et nende võit näitab, et Tartu Ülikooli teadus- ja õppetöö on kõrgel tasemel.

“Enamik selle konkursi finalistidest tulevad maailma tippülikoolidest – Oxfordist, Cambridge’ist.. Meie võit on kahtlemata tunnustus ka Tartu Ülikoolile,” sõnas Ustav Jr.

Ideekonkursil sai esimese koha Norra startup Desertcontrol, mille lahendus aitab muuta kõrbed ja liivased pinnased taas produktiivseteks põllumaadeks, võimaldades pinnasel salvestada vesi ja vajalikud toitained.

Teise koha saanud Islandi startup Energy Efficient And Environmentally Friendly Process For Production Of Aluminium muudab, nagu nimigi ütleb, alumiiniumi tootmise protsessi energiasäästlikumaks ja keskkonnasõbralikumaks.

Auhinnatud esikolmik sai konkursil rahalise auhinna väärtuses kuni 10 000 eurot ja lisaks pääsu Climate-KIC ärikiirendisse koos 95 000 euro suuruse stardikapitaliga oma idee elluviimiseks. Meeskonnad astuvad ärikiirendisse uue aasta kevadel, kus nad saavad 18 kuu jooksul intensiivse koolituse idee arendamiseks ja ettevõtte arengu kiirendamiseks.

Konkursile kandideeris tänavu rohkem kui 700 meeskonda 28 riigist, kellest finaali pääses 82. Viieteistkümne parima hulka pääses veel Eesti startup Reverse Resources, mis võimaldab suurendada taaskasutatavate rõivaste hulka, pakkudes disaineritele platvormi, mille kaudu osta Aasia rõivatööstuses ülejäänud riiet.

Kolmas võistluse finaalis osalenud Eesti startup Sympower on loonud lahenduse, mis ühendab majapidamise elektrilised seadmed virtuaalelektrijaama, mis aitab tasakaalustada päikese ja tuule ebaregulaarsusi.

Ärikiirendi Climate-KIC asedirektori ja ClimateLaunchpadi asutaja Frans Nauta sõnul saadab ClimateLaunchpad ÜRO Pariisi kliimakonverentsile COP 21 selge sõnumi investeerida ettevõtjatesse, kes tegelevad kliimaprobleemi lahendamisega.

“Konkursi erakordselt tugev finaal näitas, et meil on palju suurepäraseid ideid, mille täideviimine looks töökohti, aitaks kaasa majanduskasvule Euroopas ning leevendaks kliimaprobleeme. Selle eelduseks on nende säästva tehnoloogiaga tegelevate startupide toetamine, kes aitavad olemasolevatele probleemidele pakkuda täiesti uusi lahendusi. Säästev tehnoloogia on üks suurima äripotentsiaaliga valdkondi 21. sajandi,” ütles Nauta.