Viljamaaklerettevõtte CM Tallinn juht Indrek Aigro rääkis Ärilehele, et Tallinnast sõidab Panorea Saudi Araabiasse. Eesti oder ei lähe saudide söögilauale, vaid saudide kaamelite toiduks. Arvestades, et sealkandis on - Aigro sõnastust kasutades - kaamel levinud koduloom, siis teinekord võib samasse piirkonda ka ca 100 000tonnise viljalaeva saata. Kõik võetakse vastu ja süüakse ära.

Panorea suuruseid laevu ei satu Muugale üleliia tihti. Panorea ehitati 2011. aastal. Aigro sõnul on see Panamax-tüüpi laev, st alus, mis mahub läbi Panama kanali. Meeskonnaliikmed on valdavalt filipiinlased ja ukrainlased, kapten on kreeklane.

Näitlikustamiseks, kui laev tuli tühjade trümmidega Muugale, oli alus umbes üheksakorruselise maja kõrgune. Mida rohkem vilja trümmidesse voolab, seda madalamaks ehk sügavamale vette hiiglane vajub. Täna hommikuks oli laeva nn kõrgus kahanenud juba seitsmekorruselise maja kõrguseks.

Panamax-tüüpi laevadel on seitse trümmi. Igasse trümmi mahub umbes 9400 tonni vilja. Panorea täitub seekord ainult Eesti odraga - Baltic Agro vili -, kuid põhimõtteliselt võiks igasse trümmi ka erineva vilja lasta. Lihtsalt 9000 tonni ei ole eriti mõtet teisele poole maakera sõidutada, liiga väike kogus.

Aigro sõnul ekspordivad Eesti teraviljakasvatajad sel aastal umbes miljon tonni vilja, Eestis süüakse ära 650 000 tonni. Eestis oli sel aastal ajaloo kõige suurem teraviljasaak: ca 6,5-7 tonni hektari kohta. "Viljakasvatajatel ei peaks küll ilmale ega riigile olema ühtki etteheidet," muigab Aigro.

Panorea on 229 meetrit pikk ja 33 meetrit lai. Laeva täismass on 81 567 tonni.

Järgnevate saate vaadata fotosid vilja laadimisest Panoreale: