Nii drastilise prognoosini viis üleilmne nafta liigpakkumine, kirjutab Bloomberg. Kuigi see ei ole baasstsenaarium võib nafta tootmise ebapiisav vähendamine viia nafta hinna sellise taseme lähedale, kirjutasid panga analüütikud.

„Nafta liigpakkumine on meie prognoositust veel suurem ja nüüd oleme sunnitud prognoosima, et see valitseb ka tuleval aastal,“ kirjutasid analüütikud Damien Courvalini juhtimisel. „Me arvame ikka, et USA kildanafta pakkumises tuleb lähiajal kohandumine.“

Goldman Sachs kärpis baasstsenaariumis USA nafta tuleva aasta hinnaprognoosi 45 dollarile barrelist. Varasem prognoos oli 57 dollarit. Põhjuseks toodi OPECi maade toodangu kasvu, väljaspool kartelli toodangu püsimist praegustel tasemetel ja maailma majanduskasvu aeglustumine. Suurbritannia nafta 2016. aasta hinnaprognoos kärbiti 62 dollarilt 49,50 dollarile barrelist.

Rahvusvaheline energeetikaagentuur EIA prognoosis, et 2016. aastal väheneb OPECi maade väline keskmine päevane naftatoodang 500 000 barreli võrra päevas 57,7 miljonile barrelile. USA kildanafta toodang peaks vähenema 385 000 barreli võrra päevas, kui nafta maksab tuleval aastal alla 50 dollari barrelist.

Goldman Sachs hindas, et üleilmne nafta liigpakkumine tuleva aasta lõpuks lõppeks, peaks USA toodang vähenema 585 000 barreli võrra päevas ja teiste OPECi-väliste maade oma 220 000 barreli võrra päevas. Pank prognoosis, et OPECis suurendavad pakkumist Saudi-Araabia, Iraak ja Iraan.

Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh lubas taas suurendada toodangut miljoni barreli võrra päevas alates päevast, mil tühistatakse riigi vastu kehtestatud sanktsioonid.