Riikliku lepitaja esitatud ettepanekut tõsta miinimumpalk järgmisest aastast 440 ja ülejärgmisest 460 eurole volikogu ei toetanud.

“Tunnustame lepitajat intensiivse töö eest kompromisside otsimisel, kuid majandusest enam kui kuus korda kiiremini kasvav alampalk oleks Eesti konkurentsivõimele liiga kahjulik, lüües eriti valusalt eksporditurgudel tihedas konkurentsis toimetavat kodumaist tööstust,” kommenteeris Eesti tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar. “Sellega kaasnevad koondamised mõjutaks enim just vähese kvalifikatsiooniga ja seega madalapalgalisi töötajaid, kellel on raske uut tööd leida.”

Tööandjad on pakkunud järgmise aasta alampalgaks 417 eurot ning ülejärgmiseks 448 eurot, mis jätaks miinimumpalka teenivale töötajale koos madalapalgaliste tulumaksutagastusega 2017. aastal netosissetulekuna kätte ca 130 eurot enam kui täna.

„Hoolimata majanduse vaid kaheprotsendisest kasvust, ekspordimahtude langusest ja miinusmärgiga hinnatõusust oleme valmis alampalka tõstma oluliselt kiiremini kui kosub keskmine palk. Meie pakkumises on rohkem head tahet ja sotsiaalset vastutustunnet kui kaineid majanduslikke argumente,” kommenteeris Tamsar.

Alates 2015. aastast kehtib Eestis miinimumpalk 390 eurot.