„Selle 30 aasta jooksul ei ole ma midagi sellist näinud. Ma ei tea kedagi, kes ei oleks hädas,“ kinnitab 52-aastane Halliburton teenustejuht Briti majanduslehele Financial Times.

Stavanger on pikka aega olnud Norra majandusõitsengu sümbol, sest nafta leidmine on paljud selle riigi lääneranniku kauni linnakese elanikud rikkaks teinud. Nüüd on olukord aga selline, et majandusbuum võib hoopis pankrotiks pöörduda: nii kasvas Stavangeri ja selle ümbrust hõlmava maakonna ehk Rogalandi tööpuudus augustis aastataguse ajaga võrreldes kahe kolmandiku võrra.

„Piirkonnas on maad võtmas masendus,“ tunnistas energeetikatööstuse ametiühingu juht Leif Sande. „Meeleolu ei ole hea. Paljud inimesed kaotavad töö,“ rääkis ta.

Nafta annab Norra sisemajanduse kogutoodangust veerandi ning aastataguse ajaga võrreldes oma hinnast enam kui poole kaotanud naftal on osade ekspertide hinnangul riigi majandusele isegi suurem mõju kui finantskriisil. Nii selgitab Oslo majanduskooli professor Hilde Bjornland, et tööpuudus on viimase aasta jooksul kasvanud kiiremini ja kauem kui 2008. aastal Lehman Brothersi kokkukukkumise järel.

Stavanger on selle töötuse kasvu epitsenter. Augustis oli Rogalandis töötuks registreeritud 9 291 inimest. Aasta varem oli neid 5642. Kokku on elanikke 469 000 ehk 3,6-protsendiline töötuse määr on tase, millest ükskõik milline Euroopa piirkond praegu vaid unistab.

Kuid maalilise puitmajadega linna kohal on äikesepilved, mis tunnistavad, et hullem on alles ees. Enam kui kümme aastat ülespoole liikunud kinnisvarahinnad langesid tänavu teises kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 3,7%. Stavangeri elanike arv vähenes samal ajal esimest korda 2000-ndate lõpust alates.