Splitwise (tõlkes: poolita targalt) on rakendus, mis organiseerib tarbija eest tema ning teiste ostu kaasatud inimeste kulud ning arvutab automaatselt välja, kes ning kui palju kellelegi võlgu on. Selleks tuleb rakendusse sisestada asjade või teenuste maksumused ning seda on võimalik teha nii ükshaaval kui ka terve tšeki kaupa. Oste saab lisada ka teiste eest, märkides ostjaks teise kasutaja.

Testisin rakendust perioodil, kui õppisin välismaal ning jagasin üliõpilaselamus elades majarenti, toidupoetšekke ja kõikvõimalikke muid väljaminekuid mitme erineva inimesega. Äppis on võimalik luua erinevad grupid, et kulutused kindlate inimestega jagada ning teistega lahus hoida. Samas, minu jaoks üks selle rakenduse võlusid oligi just see, et kui aktiveerida Splitwise's funktsioon, mis lihtsustab kõikide kulude jagamise kõigi vahel, arvutab nutikas rakendus ise võlad ümber. Näiteks- selle asemele, et maksta Peetrile 10€, maksan ma ainult 5€, sest juhtumisi on meie ühine sõber Paul mulle võlgu ja tasub ülejäänud võla grupisiseselt Peetrile ise . Nii põhikooli matemaatika tunni kõnepruugis selgitades.

Rakendus on tasuta saadaval nii nutitelefonide Iphone ja Android operatsioonisüsteemides kui ka sülearvutites ja isikliku konto registreerimine pole ilmtingimata vajalik, kui kasutada Splitwise'i vaid korra. Sagedasemal kasutamisel oli minu jaoks kasutajaga registreerimine mõttekam, sest see saatis iga kuu lõpus ise kokkuvõtte võlgnevustest. Või siis meeldetuletuse, sest kes oma võlgasid ikka sooviks agaralt meeles pidada.

Ka Splitwise rakenduse loojad on oma peamise põhimõttena välja toonud inimeste soovi omavahel rahaasju klaarida ausalt ja konkreetselt, sest tihti kaasneb sellega palju peavalu, halvemal juhul isegi konflikte. Nii oli ka meil majapidamises mitme inimese vahel võlgu võttes kindlustunne, et küll see raha kuu lõpus tagasi laekub, sest seda oli võimalik kohe rakenduse "raamatupidamisse" kanda, ilma, et võlg ununeks ja tšekk maagiliselt prügikasti kaoks teise pahna seas. Rakenduses saab võla tagasi maksmise hõlpsasti kinnitada ja seeläbi võlg kaotada. Selle kohta saavad kõik asjaosalised meilile teavituse.

Kuna ma Splitwise'i kasutamisega juba nii harjusin ning võib-olla isegi mõneti mugavaks muutusin, kasutan seda usinalt edasi ka teiste tehingute ja majapidamiste puhul. Mõneti tegi see ka minu jaoks rahaasjades orienteerumise realistlikumaks ja tõi mõnelgi korral tarbimise ning ostlemise paradiisist maa peale tagasi. Nimelt on kuu lõpus nähtav ka selle ajaperioodi vältel kogu sinu (jagatud) kulude summa ning see annab aimu kulude-tulude tasakaalust.

Kui ma oma eakaaslastele suutsin kohe hiljutise avastuse maha müüa, siis ühe miinusena võibki välja tuua selle, et nutiseadmete ja võõrkeelega mitte nii sina-peal olevate põlvkondade puhul see ei kehti. Rakenduses on valikus enamik maailma valuutasid, kuid sisu ise on saadaval vaid inglise keeles. Samuti nõuab rakendusse kulude sisestamine ikkagi omajagu tähelepanu, sest vaikimisi seatud valikuid on mitmeid ja nii võib kiirustades üht-teist kahe silma vahele jääda.

Kokkuvõttes hindaksin rakenduse vägagi tarbijasõbralikuks, kuid rahaasjadesse tuleb rakenduses süveneda nii tudengil, äriinimesel kui ka pereemal.