Hõbeda hind on samas viimaste aastate madalaimal tasemel ning siin ilmneb väga suur vastuolu, mida ei saa seletada turuloogikaga, teatas Tavid AS.

Tooteid kätte saada ei ole võimalik, ent hõbeda maailmaturuhind ei tõuse, kasvab hoopis juurdehindlus maailmaturuhinnale. Nõudmise ja pakkumise vahekord ei ole füüsilise hõbeda hinna kujunemisel enam määrav.

Tavid ostab valdava osa hõbemünte otse tootjatelt ning järjekorrad on mõnest nädalast mitme kuuni. Kui näiteks Austria Philharmonikeri 1-untsise hõbemündi tarneaeg on kaks nädalat, siis hõbedast Ameerika Eagle’i ja Kanada Maple Leafi mündil kaks kuud.

Tavaolukorras kulub kauba saamiseks alla nädala. Ka Austraalia Perth Minti uue, kohe turule tuleva 1-untsise Kangaroo hõbemündi tellimisel on pikk ooteaeg, viimastel andmetel on see üle kuu.

„Otsest põhjust, miks defitsiit on tekkinud, ei ole ükski tarnija osanud nimetada, kuid võib oletada, et kuna 1-untsise (31,1-grammise) hõbemündi müügihind on alla 20 euro, siis seoses maailma poliitilise olukorra keerulisemaks muutumisega on tavainimesed otsustanud hoida osa oma sääste hõbedas,“ selgitas Tavid AS-i nõukogu esimees Alar Tamming.

Rõhutama peab, et tegemist on pigem maailma üldisemate suundumuste, mitte Eestis toimuva protsessiga.

Tavid AS on 1991. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis tegutseb kokku kaheksas riigis. Lisaks Eestile on esindused veel Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Lätis ja Bulgaarias ning käesoleval aastal avati esindus Poolas. Välisturgudel tegutseb ettevõte Tavexi nime all. Ollakse Eesti suurim valuutavahetaja ning Skandinaavia ja Balti riikide suurim investeerimiskulla müüja. Tavid müüs 2013. aastal 3,15 tonni kulda, 2014. aastal 2,9 tonni kulda ning 2015. aastal on müüdud ligi 2 tonni kulda. Käesoleval hetkel pakub kontsern tööd 195 inimesele.